Investigaţii obligatorii după vîrsta de 40 de ani

Iată analizele pe care trebuie să le faci dacă ai împlinit 40 de ani pentru a preveni cinci boli mortale ale prezentului:

Colonoscopia – femei şi bărbaţi

Alimentaţia care cuprinde tot mai multe semipreparate pline de conservanți a condus la creşterea numărului de cazuri de cancer de colon. Consumul în exces de grăsimi și proteine este extrem de dăunător organismului uman. Pentru a preveni această boală trebuie consumate alimente bogate în fibre, care stimulează tranzitul intestinal. În Africa de Sud, la negrii bantu, care consumă regulat produse fibroase, cancerul de colon este aproape inexistent! Se recomandă, în special, cruciferele (varza, conopida, brocoli, varza de Bruxelles). Prin colonoscopie, cancerul este depistat în stadii incipiente. Chirurgia, coroborată cu terapia adjuvantă (chimio și radioterapia), are rezultate semnificative, inclusiv în procesul vindecării.

Examenul Babeș-Papanicolau – femei

Această investigație ajută la detecția cancerului de col uterin, din păcate o patologie în creștere în România. Se efectuează, de obicei, anual și permite detecția leziunilor premaligne sau maligne în stadiu inițial. Detectat la timp și cu un tratament complex, cancerul poate fi stopat. Factorul determinant care facilitează apariția acestei boli, HPV (Human papilomavirus), are legătura directă cu contactele sexuale multiple, neprotejate.

Mamografia – femei

Cancerul la sîn are două vîrfuri de apariție: între 45-50 de ani și 60-65 de ani. În primul interval, femeile ar trebui să beneficieze de mamografie din doi în doi ani. După 50 de ani, ele ar trebui să meargă la control o dată pe an. Ca și în cazul colonoscopiei, mamografia ajută la identificarea cancerului în stadii incipiente, crescînd șansele de supraviețuire.

EKG – femei şi bărbaţi

EKG, o investigație obligatorie, oferă informații importante despre activitatea electrică a cordului. În plus, EKG ul evidențiază schimbările de structură ale cordului, care determină, la rîndul lor, modificările electrice (afecțiuni ale inimii). E ideal să fie descoperite din timp, nu la o vîrstă înaintată.

Investigații pentru cancerul de prostată – bărbaţi

Pentru bărbați, monitorizarea evoluției hiperplaziei benigne de prostată (adenom de prostată), cît și a cancerului de prostată este obligatorie. După 33 de ani, la toți bărbații începe să crească prostata. Excepție fac doar eunucii. Studiile de specialitate au relevat că, dacă toți bărbații ar depăși vîrsta de 100 de ani, cea mai mare parte a lor ar dezvolta cancer de prostată. Esențială pentru detecția acestei patologii este efectuarea unei triade de investigații: tușeu rectal, PSA (antigenul specific prostatic) și ecografie transrectală, eventual cu puncție ghidată.

Articolul integral în doctorulzilei.ro

 

Comments

comments

Lasă un răspuns