ŞtiriViaţă intimă

Vaccin nazal pentru infecţiile cu Chlamydia

Cercetătorii canadieni au identificat un antigen împotriva Chlamydia, bacterie care afectează 113 milioane de oameni din întreaga lume. Vaccinul este încă în fază experimentală, dar ar putea fi o armă eficientă împotriva bacteriilor chlamydia, în special Chlamydia trachomatis, cauza bolilor cu transmitere sexuală, responsabile de infertilitate şi orbire.

Cercetătorii de la Michael G. DeGroote Institute for Infectious Disease Research, al Universităţii McMaster (Ontario, Canada), care şi-au publicat rezultatele studiilor în revista de specialitate „Vaccine”, au reușit să izoleze un nou antigen bacterian, BD584, și să demonstreze că ar putea fi un potenţial candidat pentru cele mai comune specii de Chlamydia, inclusiv Chlamydia trachomatis, principala cauză de orbire în ţările în curs de dezvoltare.
La șoarecii care au primit prototipul de vaccin, eliminarea bacteriilor s-a redus cu aproape 95%. Ceea ce înseamnă un grad de contagiune redus. Mai mult decît atît, organele de reproducere ale rozătoarelor vaccinate au prezentat mai puține leziuni decît cele care nu au primit vaccinul.
Cercetătorii au ales calea nazal pentru introducerea vaccinului, deoarece e nedureroasă, ieftină și uşor de administrat. Mai sînt încă mulți pași de făcut pînă se va trece la studii pe oameni.

Sînt cunoscute trei tipuri de Chlamydia: Chlamydia trachomatis, cauza infecțiilor cu transmitere sexuală, care produc infertilitate şi orbire, şi Chamyldia pneumoniae și Chlamydia psittaci, ambele responsabile de apariţia pneumoniei. Aceste infecţii sînt adesea silenţioase, fără simptome, şi se transmit prin persoanele infectate care nu sînt ştiu că sînt infectate. Bola progresează spre o infecție cronică, cauză a infertilităţii secundare. În Franța, aproape 50% din cazurile de infertilitate feminină sînt legate de acest germen. Tratamentul, care trebuie întotdeauna administrat concomitent cu al partenerului, se bazează pe antibiotice.

Sursa: sciencesetavenir.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns