BoliHormoniIgiena locuinţeiSănătatea familieiŞtiri

Obezitatea are legătură cu praful din casă

Omenirea se luptă cu problema obezității. Cei mai mulți dintre noi sînt conștienți de faptul că o dietă scăzută în fructe și legume proaspete și bogată în alimente nesănătoase, împreună cu un stil de viață practic lipsit de activitate fizică, ne-ar face supraponderali. Un nou studiu surprinzător al Societății Americane de Chimie, publicat în revista Environmental Science and Technology, pare să indice că ar putea exista un alt contribuitor masiv la problema obezității: praful din casă.

Ideea ar putea părea total ridicolă la prima vedere, dar are sens. Studiile anterioare au confirmat că anumiți poluanți de mediu, cum ar fi substanţele ignifuge, bisfenol-A (din plastic) și ftalații (substanțe adăugate la materialele plastice pentru a le face mai flexibile), sînt substanțe chimice care distrug glandele endocrine, au efecte grave asupra funcțiilor reproductive și neurologice și afectează imunitatea. Studiile au arătat, de asemenea, că expunerea la aceste toxine la o vîrstă fragedă poate provoca obezitatea mai tîrziu în viață, motiv pentru care au fost etichetate ca „obesogene”.

Particulele fine de chimicale sfîrșesc în praful obișnuit al locuinței, de unde oamenii, la rîndul lor, le inhalează sau le înghit sau le absorb prin piele. Agenția de Protecție a Mediului din S.U.A. a confirmat că, zilnic, copiii înghit aproximativ 50 miligrame de praf casnic!

Cercetătorii de la American Chemical Society au analizat probele de praf colectate din 11 case din Carolina de Nord. Aceste probe au fost apoi testate pentru celule preadipocite 3T3-L1 pentru a vedea efectul diferiților compuși asupra acumulării trigliceridelor (un tip de grăsime).

Extrasele din 7 probe de praf au declanșat preadipocitele să se dezvolte în celulele grase mature și să acumuleze trigliceride. Extrasele din 9 probe au stimulat celulele să se dividă, creînd o rezervă mai mare de precursori ai celulelor grase. Numai o singură probă de praf nu a avut efect. Printre cele 44 de particule de praf comune în casele testate, piraclostrobin (un pesticid), ignifugantul TBPDP, și DBP, un plastifiant foarte comun, au avut cele mai puternice efecte de producere a grăsimilor.”

Cercetătorii cred că sînt suficiente doar 3 miligrame de praf casnic cu încărcătură chimică pentru a produce efecte perceptibile. Deoarece copiii înghit în mod obișnuit de mai mult de 15 ori această cantitate, este probabil ca această expunere să aibă ca rezultat probleme de greutate în viața ulterioară.

Acest studiu evidențiază importanța curăţării casei în mod corespunzător.

Sursa: prevention.news

Comments

comments

Comentariile sunt închise.