Atenţie la tampoanele de acest tip! Pot fi foarte periculoase

Sindromul de şoc toxic legat de menstruaţie a devenit un motiv de îngrijorare, odată cu creşterea numărului femeilor care au fost la un pas de moarte după ce au folosit tampoane interne. Pentru a înţelege ce se întîmplă, cercetătorii francezi au declanşat o campanie de colectare a tampoanelor uzate.

Primele probleme au fost raportate la sfîrșitul anilor ’70, dar în ultimii ani, boala a reapărut și este în creștere: 5 cazuri în 2004, 19 în 2011 și 22 de cazuri în 2014. Anul acesta, cel puțin o femeie a murit, altele au suferit amputări în urma şocului toxic cauzat de tampoanele interne.

Sindromul de șoc toxic poate afecta circa 1% dintre femeile care folosesc tampoane interne, dacă acestea sînt deja purtătoare ale stafilococului auriu (Staphylococcus aureus).

Tamponul blochează fluidul menstrual și îl menţine cald, oferind un mediu propice pentru stafilococ, care va începe să producă o toxină (TSST-1), care va trece în sînge, explică profesorul Gerard Lina. Prin urmare, este bine ca tamponul să fie schimbat la patru ore, aşa cum recomandă producătorii în indicaţiile de pe cutie. Cu cît tamponul este menţinut mai mult timp, cu atît bacteriile proliferează.

Dureri de cap, diaree, vărsături, sete, febră, înroşirea pielii, umflarea limbii, necrozarea degetelor şi a nasului, chiar pierderea cunoştinţei, sînt simptomele acestei infecţii grave. Şocul toxic e cu atît mai periculos cu cît, în fază incipientă, simptomele seamănă cu cele ale unui virus comun.

În anii ’80, a fost găsită responsabilă vîscoza din tamponul Rely. Dar eliminînd această substanţă, problema nu a dispărut. Modelului american Lauren Wasser i s-a amputat un picior în 2012. Dr. Lina crede că există mai multe explicaţii pentru noul val de cazuri de şoc toxic: natura componentelor din tampoane, utilizarea prelungită a acestora sau modificări ale florei vaginale, cauzate de anumite alimente.

În Franţa, problema a intrat în atenţia centrului naţional de referinţă a stafilococilor de la Hospices Civils din Lyon. Dr. Lina a lansat o colectă națională de tampoane folosite, cu speranța că laboratorul va primi cel puţin 1.000 de bucăţi. Franţuzoaicele pot obţine de pe website-ul Spitalului Universitar din Lyon kit-uri pentru prelevarea tamponului. Avantajul este că participanta la studiu va afla şi dacă este purtătoare a stafilococului, deci dacă prezintă potenţial risc de şoc toxic.

O petiție cu peste 257.000 de semnături cere producătorilor „să facă vizibile compoziția tampoanelor”. În luna februarie, o asociație de protecţie a consumatorilor din Franţa a alertat cu privire la prezența dioxinelor în anumite produse de protecție sanitară.

Sursa: medisite.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *