76 cercetători din 77 susţin că „dîrele morţii” sînt inofensive

Cei pasionaţi de conspirații au atras atenţia asupra acelor dungi albe care rămîn pe cer în urma avioanelor cu reacţie, susţinînd că adevărata lor destinaţie este alta.

Vaporii de apă condensează în jurul particulelelor evacuate de motor formînd contrails (dîre de condens), fenomen care a fost observat încă de la începuturile motorului cu reacție. Conspiraţioniştii, însă, le numesc chemtrails (dîre chimice) şi cred că fac parte dintr-un sinistru plan guvernamental de modificare a climei sau chiar de exterminare a populaţiei din anumite zone, prin pulverizarea de arme biologice cu potenţial cancerigen. Evident, nu toate urmele de avioane sînt chemtrails, cele nocive se destramă mai greu. Un sondaj de acum cîțiva ani a constatat că aproape 17% dintre americani credeau că e adevărat sau parțial adevărat că guvernul e implicat în modificarea climei, iar teoria chemtrails a fost chiar promovată de vedete precum Kylie Jenner și defunctul Prince.

Un grup de oameni de ştiință de la Universitatea din California, Irvine, Institutul Carnegie pentru Ştiinţă şi organizaţia non-profit Near Zero a realizat un sondaj printre 77 specialişti în chimie atmosferică și geoştiinţe. Ei au fost întrebaţi dacă au găsit vreo dovadă a vreunui amplu program de pulverizare a unor produse chimice în aer.

Un articol recent din Environmental Research Letters a făcut publice concluziile studiului. Dintre cei 77 de oameni de știință, 76 (98,7%) au spus că nu au găsit nicio dovadă a unei astfel de pulverizări.

Li s-au prezentat şi dovezile aduse de susţinătorii „dîrelor morţii”: stronțiu, bariu și aluminiu găsite în probele de apă, sol şi zăpadă  în locurile pe deasupra cărora au fost observate dungi pe cer care persistau mult timp. Cercetătorii au ajuns la concluzia că prezenţa acestor substanţe toxice ar putea fi explicată prin alți factori, „inclusiv fizica şi chimia bine înțelese și asociate cu dîrele aeronavelor şi aerosolii atmosferici”.

Evident, trebuie să ne întrebăm ce a răspuns unicul om de ştiinţă care a spus că a găsit dovezi. Studiul clarifică: „Singurul participant care a răspuns afirmativ a menţionat că dovezile descoperite sînt «niveluri ridicate de bariu atmosferic într-o zonă izolată, cu un standard scăzut de bariu în sol». Cercetătorul nu a exclus posibilitatea ca bariul să fi fost pulverizat în mod deliberat peste acea zonă, dar nici nu susţine că aceasta este explicația probabilă.

Studiul nostru a găsit un mic consens în comunitatea ştiințifică şi nu susţine că guvernul, armata, companiile aeriene și alţii conspiră într-un program la scară largă, nefast, de otrăvire a planetei”, a declarat prof. Steven Davis, co-autor al studiului, care etichetează teoria chemtrails drept „un brand special de pseudoștiință”.

Sursa: livescience.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *