BoliImunitateMişcare şi naturăSportŞtiri

Nu e o glumă: unii oameni pot fi alergici la exerciţii fizice

Faţă umflată, probleme de respiraţie, mîncărimi, înroșirea feței, urticarie, greață, vărsături, diaree, tensiune arterială scăzută sau colaps – acestea pot fi simptome care apar în primele minute de exerciţii fizice şi care pot anunţa un diagnostic rar: anafilaxie indusă de anxietate. Altfel spus, alergie la sport.

Există două tipuri: anafilaxia indusă de exerciții are loc atunci cînd o activitate fizică declanșatoare duce la anafilaxie, o reacție alergică care implică pielea, tractul respirator, tractul gastrointestinal și sistemul cardiovascular. Cu anafilaxia indusă de exerciții fizice şi alimente, trebuie să ingerați anumite alimente și să faceți sport pentru ca simptomele să fie prezente, explică cercetătorii italieni din Milano în Journal of Asthma and Allergy.

Anafilaxia indusă de antrenament este rară. Un studiu amplu pe 76.000 de adolescenți din Japonia a estimat prevalența afecţiunii la 0,048%.

Alimentele care pot contribui la acest diagnostic: roșii, cereale, nuci, pește, lapte de vacă, carne de vită, carne de porc, pui, curcan, melci și ciuperci. Intensitatea exercițiilor variază, chiar și în rîndul pacienților, dar activități cum ar fi jogging-ul sau mersul rapid sînt adesea implicate, potrivit cercetării.

Pentru ca anafilaxia indusă de efort fizic şi alimente să fie diagnosticată, nici mîncarea singură, nici exercițiul separat nu pot provoca o reacție, ci doar combinația celor doi factori.

Cercetătorii nu știu exact ce cauzează alergia la exerciții, dar este posibil ca o creștere a fluxului sanguin să poată transporta alergeni din intestin în corp, provocînd eventual o reacție alternativă în anumite locuri.

Profilaxia pentru anafilaxie indusă de exerciții fizice este la fel ca cel al anafilaxiei în general: evitarea alergenilor și epinefrină. Dacă aveți anafilaxie indusă de exerciții fizice, nu trebuie să evitați exercițiile fizice, dar trebuie să vă asigurați că nu mîncați alimentele care declanșează problema înainte de antrenament sau la o oră după aceea, scriu cercetătorii.

Sursa: menshealth.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.