Cum recunoşti mierea chinezească?
Deşi România este printre cei mai mari producători de miere din Europa, românii au ajuns să consume miere autohtonă amestecată cu miere din afara Europei, în special din China şi din America Latină, produsul fiind vîndut drept miere românească.
România importă anual între 1.500 şi 2.000 tone de miere, ceea ce reprezintă în jur de 10% din producţia naţională.
Ce e de făcut pentru a nu ne păcăli cu miere de proastă calitate?
1. Citiţi eticheta, pentru a vedea de unde provine mierea.
2. Judecaţi preţul. Dacă este dubios de mic, atunci ceva nu este în regulă. Mierea chinezească ajunge și la 8 lei kilogramul, în condiţiile în care o miere bună, românească, este 30 de lei.
3. Evitaţi sigla „miere UE şi non UE”. Mierea din China sau Argentina e importată cu 1 dolar kilogramul, se amestecă cu puţină miere românească şi se vinde pe piaţă cu eticheta „miere 100% românească”.
Desigur, chiar şi mierea chinezească e comestibilă, nu produce daune sănătăţii, însă e un surogat de miere, după cum apreciază apicultorii, nefiind nici pe departe atît de bogată în substanţe nutritive cum trebuie să fie o miere originală, cum e cea produsă în România.
Articolul integral în agrointel.ro