CancerŞtiri

Microsoft va „rezolva” cancerul tratînd corpul uman ca pe un computer

Cercetătorii de la gigantul tehnologic Microsoft consideră că soft-urile dăunătoare computerului (malware) şi bolile maligne pot fi tratate cu proceduri asemănătoare.

Domeniul biologiei şi cel al computerului ar putea părea precum creta și brînza. Dar procesele complexe care se petrec în celule au unele similitudini cu cele care se întîmplă într-un computer standard de tip desktop”, spune Chris Bishop, director al Laboratorului Microsoft Research Cambridge.

Bishop și echipa sa caută moduri prin care celulele vii pot fi tratate ca şi cum ar fi calculatoare programabile. Suprapunîndu-se peste domeniile machine learning, biologie și proiectare asistată de calculator, proiectul își propune să construiască calculatoare moleculare, construite din ADN din celule umane și, în mod automat, să caute anomalii, cum ar fi cancerul, iar apoi să le elimine.

Andrew Philips, care conduce grupul de bio-computing Microsoft, a declarat: „Este o chestiune de durată, dar cred că va fi posibil din punct de vedere tehnic, în cinci pînă la zece ani, să punem la punct un sistem molecular inteligent care să poată detecta boala”.

Pe termen scurt, cercetătorii modelează procese care se petrec în interiorul celulelor, pentru a studia unde încep problemele şi modul în care acestea pot fi oprite.

Sursa: mirror.co.uk

 

Comments

comments

Lasă un răspuns