AlimenteControverseNutriţieŞtiri

Bombă în restaurante: carne din resturi şi lipici

O anchetă jurnalistică complexă a scos la iveală un truc pe care îl folosesc unii producători de carne și care pune în pericol grav sănătatea consumatorului: lipirea bucăților de carne cu lipici.

Lipiciul este un praf care, amestecat cu alte componente de țesut animal (sau nu), lipește bucăți de carne „mai puțin importante”, vîndute apoi pe post de stake de clasă premium, evident, la prețuri mari. Falsul este foarte bine realizat și chiar și pentru un expert ar fi imposibil de detectat.

Se presară bucățile de carne provenite din părțile „mai puțin bune” ale animalului sacrificat cu un ferment special cunoscut sub numele de „lipici pentru carne”. Sînt mai multe metode de preparare, unii folosesc bacterii, ații îl produc din sînge de porci sau vaci. Praful e nociv, de aceea este manipulat cu protecție sporită. După ce este presărată substanța, bucățile de carne sînt amestecate și învelite în polietilenă, dîndu-li-se forma preferată. După șase ore de congelare, se obține o bucată compactă de carne.

Surse din industria alimentară susțin că metoda nu se folosește doar pentru formarea de steak-uri, ci s-ar folosi și la prelucrarea cărnii de pui, porc și chiar de pește.

Carnea cu lipici expune consumatorul la intoxicaţii. Cu toate acestea, metoda este folosită în restaurante și cafenele.Articolul integral în stiripesurse.ro


Comments

comments

Lasă un răspuns