BoliCancerSportŞtiri

Exerciţiile fizice, mai eficiente decît medicamentele în refacerea pacienţilor cu cancer

Pacienții cu cancer pot scăpa mai eficient de oboseala specifică bolii cu exerciţii fizice şi psihoterapie decît cu medicamente, conform unui studiu recent.
Cercetătorii au analizat datele din 113 studii publicate anterior, realizate pe mai mult de 11.500 de pacienţi cu cancer. Subiecţii au fost repartizaţi aleatoriu în trei grupe, pentru a li se trata epuizarea cu exerciţii sau psihoterapie, sau ambele, sau cu medicamente.

Exerciţiul fizic şi psihoterapia au fost asociate cu o reducere de 26-30% a oboselii, în timpul şi după tratamentul cancerului. Medicamentele au redus oboseala cu numai 9%.

Pacienții trebuie să încerce exerciţiile fizice sau psihoterapia înainte de a ajunge la un produs farmaceutic”, a spus autorul studiului, Karen Mustian, de la Universitatea Rochester Medical Center din Rochester, New York.
Oboseala este comună în cazurile de cancer şi poate fi legată de efectele tumorilor sau tratamentelor. Spre deosebire de alte tipuri de epuizare, doar mai mult somn sau dînd durerilor musculare o pauză de la activităţile fizice intense nu ajută în oboseala asociată tumorilor. Oboseala legată de cancer poate persista cu anii și poate fi agravată de alte probleme de sănătate, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburările de somn și durerea.

Nu e clar de ce sportul și psihoterapia pot fi mai eficiente decît medicamentele, a spus Mustian. „Dar unele cercetări sugerează că acest lucru se datorează efectelor antiinflamatorii și îmbunătăţirii condiţiei fizice la nivel cardiovascular, pulmonar şi muscular. În ceea ce priveşte psihoterapia, forma cea mai benefică a fost terapia de grup, care a folosit o abordare cognitiv comportamentală pentru a trata pacienţii, ajutîndu-i să-şi schimbe modul în care gîndesc despre oboseală și gestionarea acesteia, precum și adoptarea de comportamente pentru a ajuta la atenuarea oboselii.”

Cei mai mulți participanți la studii au fost de sex feminin şi aproape jumătate din studii au implicat femei cu cancer de sîn.

Kerry Courneya, cercetător de la Universitatea din Alberta, Edmonton, Canada, a declarat: „Ştiam deja că exercițiile fizice și/sau intervențiile psihologice au fost benefice în tratarea oboselii legate de cancer. Ceea ce am învățat din această nouă metaanaliză este că exercițiile fizice și consilierea psihologică sînt aproximativ egale în beneficii în ceea ce priveşte oboseala legată de cancer. Și ambele par superioare tratamentelor farmaceutice actuale”.

Sursa: reuters.com

Comments

comments

Lasă un răspuns