BoliRinichiiŞtiri

Te plimbi cu mocăniţa şi scapi de pietrele la rinichi

Medicii au găsit o modalitate neobişnuită de a-i scăpa pe pacienţi de pietrele la rinichi, iar tratamentul presupune o vizită la Disney World. Cercetătorii au descoperit că o cursă cu Big Thunder Mountain Railroad din parcul de distracţii Disney World din SUA ar putea ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi, potrivit unui nou studiu.

Cei care suferă de pietre la rinichi nu au întotdeauna nevoie de tratament, pentru că le pot elimina natural din corp, însă procesul poate fi destul de dureros. Autorii noului studiu au constatat că mai mulţi pacienţi au spus că au eliminat pietre după ce s-au dat cu roller coaster-ul Big Thunder Mountain Railroad din parcul de distracţii din Florida.

Ca să testeze efectele unei curse asupra afecţiunii, cercetătorii au creat un rinichi 3D, care a putut fi luat, într-un rucsac, în roller coaster. Au amplasat trei pietre reale şi nişte urină în rinichiul artificial. Pietrele au avut trei dimensiuni diferite: mică, medie şi mare. Rinichiul „s-a dat” în Big Thunder Mountain Railroad de 20 de ori, de fiecare dată pietrele fiind amplasate în zone diferite ale organului. A contat şi locul în care a fost aşezat rinichiul. De exemplu, cînd organul a stat în spatele mocăniţei, pietrele, indiferent de dimensiunea lor, au fost eliminate în 64% dintre cazuri. Cînd rinichiul a fost aşezat în faţă, pietrele au fost eliminate în doar 17% dintre cazuri.

Concluzia studiului a fost că „o cursă într-un roller coaster de intensitate moderată ar putea avea beneficii pentru pacienţii cu pietre mici la rinichi”.

Big Thunder Mountain Railroad este o mocăniţă pentru distracţia turiştilor. Cursa durează 3 minute, trenul circulă cu 58 km/oră, la o înălţime de 32 m şi cu o variaţie de înălţime nu mai mare de 1 m.

Articolul integral în ziare.com


Comments

comments

Lasă un răspuns