BoliDiabetulŞtiri

Insulină obţinută dintr-un melc veninos

Melcul marin din specia Conus geographus își lansează veninul spre locul în care se află prada pentru a o ameți fulgerător și a o îngurgita. Așa își obține hrana această moluscă în culori vii care trăiește în recifele din oceanele Indian și Pacific.

Acest venin care paralizează peștii mici este studiat de cercetători în scopul de a dezvolta o insulină cu efect ultrarapid pentru tratarea diabetului. O echipă formată din cercetători din Australia și SUA a determinat structura tridimensională a insulinei pe care o produce acest melc marin și care acționează de trei ori mai rapid decît cea pe care o generează corpul uman.

Majoritatea componentelor cercetate pînă acum de la Conus geographus şi de la alte 800 de specii de melci sînt neurotoxine cu un larg evantai de potențiale aplicații terapeutice pentru durere, epilepsie și pentru protejarea inimii. Insulina cu efect ultrarapid ar putea ajunge pe piață peste un deceniu.

Unul dintre pionierii descrierii proteinelor din veninurile de șarpe a fost naturalistul Charles Lucien Bonaparte (1803-1857), nepot al lui Napoleon.

Articolul integral în agerpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns