În 10 ani, numărul pacienţilor cu diabet s-a dublat în România

Specialiştii atrag atenţia că România se află în plină epidemie de diabet şi prediabet, iar autorităţile trebuie să ia măsuri urgente. În opinia profesioniştilor, prioritare ar fi realizarea Registrului Naţional Unic de Diabet şi adoptarea unui plan de măsuri privind prevenţia şi diagnosticul timpuriu al diabetului zaharat de tip 2.

Acestea sînt concluziile dezbaterii „Strategii prioritare în managementul diabetului zaharat de tip 2- diagnostic timpuriu şi acces la tratament eficient– priorităţi politice”, organizată de revista Politici de Sănătate.

Specialiştii au atras atenţia că impactul medical-social şi economic al DZ de tip 2 este tot mai important din cauza complicaţiilor pe termen lung asociate cu costuri foarte mari şi a insuficienţei acţiunilor de prevenţie şi, mai ales, educaţie şi informare a pacienţilor cu DZ de tip 2. Bugetul alocat în 2016 programului naţional de diabet zaharat este de 5 ori mai mare faţă de anul 2006. În ultimii 10 ani, numărul de pacienţi care beneficiază de tratament pentru diabet zaharat aproape că s-a dublat: dacă în 2006 au fost trataţi 363.131 bolnavi, în 2016 au intrat în program 712.414 bolnavi. Potrivit Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România, 42% dintre pacienţi nu ştiu ce este educaţia terapeutică şi 50% nu au discutat niciodată cu un dietetician.

În 2015 s-au înregistrat 5 milioane de decese la nivel mondial cauzate de diabet şi previziunile sînt sumbre. În afară de prevenţia şi diagnosticul precoce al diabetului zaharat, foarte importantă este menţinerea sub control a factorilor de risc.

Articolul integral în doctorulzilei.ro


Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *