Primul vaccin oral pentru Salmonella
Cercetătorii de la Universitatea din Texas au dezvoltat un vaccin împotriva infectării cu Salmonella, conceput pentru uz oral.
În studiile anterioare, cercetătorii au mai realizat şi alte potenţiale vaccinuri, din trei versiuni mutante ale bacteriei Salmonella typhimurium, care s-au dovedit că au protejat șoarecii împotriva unei doze letale de Salmonella. În aceste studii, vaccinurile au fost administrate sub formă de injecție.
Cu toate acestea, vaccinarea orală este mai simplă şi mai puţin invazivă şi intră pe aceeași cale pe care o foloseşte şi Salmonella pentru a face ravagii asupra sistemului digestiv.
„În studiul actual, am analizat răspunsurile imune ale șoarecilor care au primit vaccinul oral, precum și modul în care au răspuns la o doză letală de Salmonella. Am constatat că administrarea orală a produs o imunitate puternică împotriva Salmonella, indicînd potențialul vaccinurilor de a fi utilizate în viitor pentru oameni”, a declarat Ashok Chopra, profesor de microbiologie şi imunologie.
Nu există niciun vaccin disponibil în prezent pentru intoxicații cu Salmonella. Antibioticele sînt prima alegere în tratarea infecțiilor cu Salmonella, dar unele tulpini ale bacteriei dezvoltă rapid rezistenţă la antibiotice. Un alt aspect periculos este că Salmonella poate fi folosită ca armă biologică. Acest lucru s-a întîmplat în Oregon, atunci cînd un cult religios a contaminat în mod intenționat salata din restaurante şi baruri şi a îmbolnăvit 1.000 de oameni.
Salmonella este responsabilă pentru una dintre cele mai comune boli din lume: toxiinfecția alimentară. Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA estimează că, în lume, există aproximativ 1,4 milioane de cazuri, cu 15.000 de spitalizari şi 400 de decese. Se crede că, pentru fiecare caz raportat, există aproximativ 39 de infecţii nediagnosticate. Numărul de cazuri de toxiinfecţii cu Salmonella în SUA nu s-a schimbat din 1996.
La persoanele cu sistemul imunitar compromis și la copiii mai mici de trei ani au un risc crescut de salmoneloză non-typhoidală invazivă, care provoacă infecții sistemice. Există aproximativ un milion de cazuri la nivel global pe an, cu o rată de mortalitate de 25%.
Sursa: sciencedaily.com