Pierderea unui animal de companie poate fi foarte dureroasă
Prezenţa unui animal de companie în viaţa noastră este un prilej de linişte, echilibru şi entuziasm, devine centru de interes pentru întreaga familie.
De cele mai multe ori, prietenul necuvîntător este văzut ca fiind mai mult decît un cîine, oamenii îl personifică, vorbesc cu el, îi atribuie comportamente şi reacţii specific umane.
Este lesne de înţeles că pierderea, dispariţia sau decesul unui animal de companie sînt resimţite ca o pierdere profundă, producînd uneori un gol emoţional greu de suplinit.
Deşi la nivel raţional cunoaştem faptul că perioada de viaţă a unui animal de companie este mult mai scurtă decît a omului, ataşamentul şi legătura cu animalul sînt atît de profunde la nivel emoţional încît membrii familiei nu concep viaţa fără prezenţa acestuia printre ei. Pierderea unui cîine, este resimţită mult mai profund decît dispariţia unui peşte sau a unui canar, întrucît omul şi cîinele comunică şi transferă comportamente similare, mult mai adecvate decît în cazul animalelor cu comportamente primare.
În cazul decesului natural, membrii familiei se resemnează mult mai uşor decît în cazurile în care dispariţia lui se produce ca urmare a unor accidente sau boli incurabile. Moartea accidentală îl ia pe stăpîn prin surprindere, zbuciumul lui sufletesc fiind mult mai mare. Eutanasierea, ca urmare a unui diagnostic fatal, fără nicio speranţă, este o decizie asumată, dar membrii familiei vor fi încercaţi de sentimente de culpabilitate, sînt trişti şi se resemnează cu greu.
Indiferent de contextul în care se produce moartea animalului de companie, dispariţia acestuia aduce cu sine o perioadă de doliu, urmată de faza de acceptare şi adaptare la context. Uneori, se decide adoptarea unui alt animal de companie. În acest caz, specialiştii recomandă ca acest demers să se facă numai după depăşirea etapei de doliu. Noul membru are propria identitate, trebuie tratat şi educat ca atare, are nevoi proprii, iar interacţiunea cu acesta trebuie să se facă în acord cu resursele şi nevoile acestuia.
Articolul integral în animalzoo.ro