BoliCancerSănătatea familieiŞtiri

Statistică sumbră: 1 milion de români au cancer

Aproximativ un milion de persoane din România au cancer sau au fost diagnosticate în trecut cu această maladie, arată studiile recente realizate de IMAS la solicitarea Centrului de Inovație în Medicină.

Mai mult, peste 20% dintre români au sau au avut cel puțin un membru din familia restrînsă diagnosticat cu cancer, iar principala temere legată de această afecţiune este că nu poate fi vindecată (26,6% din populaţie are această temere) .

Totodată, 7,4% îşi fac griji în ceea ce priveşte lipsa tratamentelor eficiente, iar 7,1% de indisponibilitatea tratamentelor în România. Lipsa banilor necesari pentru tratamente este o altă temere resimţită de 5,8% din populaţie. 7,6% dintre români se tem de boala în sine, cu tot ce presupune ea.

Situaţia este îngrijorătoare şi la nivel mondial, ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății estimînd o creștere de 57% a numărului de cazuri de cancer pentru următorii 20 de ani. Mai exact, pînă în 2032 numărul de cazuri diagnosticate anual va atinge cifra de 22 de milioane, iar numărul de decese se așteaptă să crească la 12 milioane, comparativ cu cele 8,2 milioane înregistrate în 2012, pe fondul creșterii și îmbătrînirii populației globale.

Prin schimbări ale stilului de viaţă, însă, care să implice renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, modificări ale dietei și exercițiu fizic, vizite regulate la medic și tratarea timpurie a unor infecții cu potențial risc cancerigen, peste 50% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite.

Articolul integral în sanatateatv.ro

 

Comments

comments

Lasă un răspuns