BoliInimă şi sistem circulatorMişcare şi naturăSportŞtiriVîrsta a treia

Viteza paşilor prezice riscul de deces din cauze cardiovasculare

Plimbarea este o modalitate ușoară de a rămîne activ. Este un exercițiu cardio care ne poate ajuta să trăim o viață mai sănătoasă prin menținerea unei greutăți sănătoase, întărirea oaselor și a mușchilor și chiar prevenirea și gestionarea bolilor. Viteza mersului pe jos poate spune multe despre starea fizică, iar un studiu recent a constatat că poate, de asemenea, prezice probabilitatea de a muri de boli de inimă.

Adulții de vîrstă medie care fac pași lenți sînt de două ori mai susceptibili de a muri de o boală de inimă în comparație cu cei care merg rapid, arată un nou studiu. Cei cu un indice de masă corporală scăzută s-au confruntat cu cel mai mare risc, ceea ce sugerează că persoanele care au fost subnutrite sau au avut un nivel ridicat de pierdere a țesutului muscular asociat vîrstei au fost mai sensibile. În plus, persoanele care merg lent nu prea fac exerciţii fizice, lucru ce ar putea explica riscul mai mare de deces datorat bolilor de inimă.

Rezultatele, publicate în European Heart Journal, au rămas valabile chiar şi după ce cercetătorii au luat în considerare factori cum ar fi obiceiul de a face mişcare, dieta şi dacă subiecţii au fumat sau au băut alcool.

Acest lucru sugerează că ritmul obişnuit de mers pe jos este un predictor al decesului independent de inimă”, a declarat profesorul Tom Yates, cercetătorul principal al studiului de la Universitatea din Leicester.

Cercetătorii britanici au analizat datele colectate de UK Biobank între 2006 și 2010, de la aproximativ o jumătate de milion de persoane de vîrstă medie din Marea Britanie. La începutul studiului, peste 420.000 de persoane nu prezentau cancer sau boli de inimă. După șase ani, s-au înregistrat 8.598 decese: 1.654 din cauza bolilor de inimă și 4.850 de cancer. Nu s-a constatat o legătură consecventă între viteza de mers și decesele cauzate de cancer.

Un studiu din 2013 a constatat că tensiunea arterială, un factor de risc pentru bolile cardiace, poate influența viteza mersului. Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh și de la Universitatea din Washington au descoperit că persoanele cu tensiune arterială crescută au avut un ritm semnificativ mai lent decît persoanele cu tensiune arterială normală. Cercetătorii nu au putut stabili o relaţie cauză-efect, deoarece nu au putut identifica de ce presiunea arterială ridicată încetineşte viteza mersului unei persoane.

Studiile anterioare au descoperit că persoanele care au făcut exerciţii moderate, indiferent dacă merg pe jos sau pe bicicleta medicinală, timp de 30 de minute, de trei ori pe săptămînă, au avut o reducere cu 26% a riscului de deces din cauza bolilor de inimă şi o reducere cu 20% a riscului de deces, în general. Acest lucru se datorează faptului că mersul pe jos contribuie la îmbunătățirea factorilor de risc cardiac, cum ar fi colesterolul, tensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, rigiditatea vasculară, inflamația și stresul.

Sursa: medicaldaily.com

Comments

comments