Abuzul de alcool creşte cu 40% riscul de atac de cord

Consumul excesiv de alcool poate creşte riscul de atac de cord şi de apariţie a altor probleme cardiace, conform unui studiu realizat recent de o echipă de cercetători americani de la Universitatea din California.

Aceste consecinţe au fost observate şi în cazul persoanelor care nu prezintă istoric familial. Abuzul de alcool creşte cu 40% riscul de atac de cord, dublează riscul de fibrilaţie atrială (bătăi neregulate ale inimii) şi creşte de 2,3 ori riscul de a dezvolta insuficienţă cardiacă congestivă, o tulburare a dinamicii contracţiei muşchiului cardiac.

Autorul principal al studiului, dr. Gregory Marcu, arată că: „Noi am demonstrat că un consum excesiv de alcool creşte în mod semnificativ riscul de atac de inimă, chiar acel fenomen în cazul căruia date anterioare sugerau că riscul ar putea scădea prin consumul moderat de alcool”.

Au fost analizate date de la peste 14,7 milioane de adulţi din California care au avut nevoie de intervenţii medicale între anii 2005 şi 2009. Circa 1,8% dintre aceştia, adică aproximativ 268.000 de pacienţi, au fost identificaţi ca persoane care făceau abuz de alcool. Pericolul de a dezvolta atac de inimă, de fibrilaţie atrială şi de insuficienţă cardiacă congestivă asociat cu abuzul de alcool a fost similar în ceea ce priveşte magnitudinea cu cel determinat de alţi factori de risc modificabili, precum diabetul, hipertensiunea şi obezitatea.

Articolul integral în agerpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *