Adio, plombe! Dinţii se pot repara singuri

Dinţii s-ar putea repara singuri într-o bună zi, folosind propriile celule stem, deci fără plombe convenţionale. Deşi încă în fază de laborator, o nouă metodă testată pe şoareci arată că un medicament numit Tideglusib poate stimula dinţii cariaţi să se repare singuri.

Dinţii au o capacitate limitată de a se repara prin activarea propriilor lor celule stem. Dar repararea naturală este mult îmbunătăţită prin administrarea de Tideglusib”, spune Paul Sharpe, profesor de biologie craniofacială la Dental Institute-Kings College, Londra.

Restaurarea dintelui cu propriul său material natural „înseamnă să fie menţinute vitalitatea completă a dintelui şi structura acestuia”. Acum începe o nouă eră în stomatologia regenerativă”, anunţă cercetătorul.

Stomatologul newyorkez Ronald Burakoff arată că „Aceasta face parte dintr-un domeniu nou numit endodonţia regenerativă. Vom vedea o grămadă de tehnici de regenerare în următorii cîţiva ani”. El spune că celulele stem sînt capabile să preia „locurile de muncă” ale celulelor specializate.

Pulpa dintelui conţine vase de sînge şi nervi, iar cînd se deteriorează, trebuie să se intervină pe canal, la nerv, pentru a nu pierde dintele. Sharpe a explicat că, atunci cînd un dinte este deteriorat, organismul produce un strat subţire de dentină pentru a sigila pulpa şi pentru a preveni infecţia. Dar acest lucru nu este eficient în cazul cavităţilor mari. Dintele cariat este umplut cu ciment sintetic, dar nivelul normal de minerale al dintelui nu este niciodată complet restaurat. În cele din urmă, stomatologii trebuie să elimine plombele vechi cu altele noi, mai mari. şi, după mai multe tratamente, dintele trebuie scos.

Pentru acest studiu, Sharpe şi colegii lui au pus bureţi biodegradabili de colagen înmuiaţi în Tideglusib (a fost testat ca tratament pentru boala Alzheimer, dar eficacitatea sa în această privinţă nu a fost demonstrată) peste găurile forate în dinţii şoarecilor. Peste şase săptămîni, cînd buretele s-a degradat, s-a constatat că a fost înlocuit cu dentină nouă, ceea ce va duce în final, la o reparare naturală.

Cu toate rezultatele promiţătoare, noua metodă nu va ajunge în cabinetele stomatologilor prea curînd. American Dental Association spune că e prea devreme pentru să ştim dacă această abordare are vreo aplicaţie clinică.

Echipa lui Sharpe testează tehnica, în prezent, pe dinţii unor şobolani mai mari. „După aceea, vom aplica pentru a primi aprobare şi finanţare pentru un studiu clinic uman”, a spus omul de ştiinţă.

Sursa: webmd.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *