BoliPsihologieŞtiri

„Paradoxul selfie”: postăm autoportrete, dar nu vrem să le vedem pe ale celorlalţi

Mulţi oameni consideră că selfie-urile lor nu sînt narcisiste, dar cred exact opusul despre autoportretele postate pe social media de alţii.

Cercetătorii germani au declarat că Google a estimat că aproximativ 93 de milioane de autoportrete au fost făcute în fiecare zi, în 2014, şi asta doar cu telefoanele Android.

Faptul că mulţi oameni îşi fac selfie-uri, dar cei mai mulţi dintre prieteni nu doresc să le vadă, este denumit „paradoxul selfie” de către cercetătorul Sarah Diefenbach, profesor la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen.

Studiul a inclus 238 de persoane din Austria, Germania şi Elveţia, care au completat un sondaj online. Dintre respondenţi, 77% şi-au făcut în mod regulat autoportrete. Cu toate acestea, 82% din subiecţi au declarat că ar prefera alte tipuri de fotografii în loc de autoportretele de pe social media. 62 pînă la 67 de procente au spus că selfie-urile au avut consecinţe negative asupra propriului respect de sine.

Oamenii simt că propriile lor selfie-uri sînt mai autentice decît ale altora. Acest lucru poate explica de ce îşi fac autorportrete fără să se simtă narcisişti. „Dacă cei mai mulţi cred acest lucru, atunci nu este de mirare că lumea este plină de autoportrete”, a declarat Diefenbach.

Sursa: medicinenet.com

Comments

comments

Lasă un răspuns