Alimentele expirate scurtează viaţa

Alimentele expirate pot provoca probleme digestive, dar consecinţele pot fi şi mai grave: aceste alimente conţin molecule care pot deteriora celulele și accelerează procesul de îmbătrînire, scurtînd viaţa, susţine un studiu recent.

Observi că data de expirare a acestui aliment este depășită, dar îl mănînci oricum? E o idee proastă, conform cercetătorilor în genetică şi medicină de la Universitatea Harvard, SUA. Ei dezvăluie că, într-adevăr, dacă produsele alimentare încep să se deterioreze, acestea ar accelera îmbătrînirea celulelor.

Echipa de cercetători din spatele studiului, publicat în revista Advances Science, a efectuat experimente pe șoareci, muşte de fructe şi drojdie. Le-au hrănit cu alimente proaspete, vechi sau alterate. Apoi au observat că, la aceste trei specii, indivizii hrăniți cu alimente proaspete au prezentat mai puține daune celulare la nivelul ADN-ului. La femelele de muște și șoareci hrănite cu alimente vechi, durata de viaţă s-a scurtat cu 13%, comparativ cu cele hrănite cu alimente proaspete.

Autorii studiului spun că problema se află în moleculele deteriorate conținute de un aliment vechi sau alterat. Odată ingerate, aceste molecule ar putea duce la modificări ale ADN-ului consumatorului şi daune oxidative în organism. Dar, pentru moment, aceste rezultate se aplică numai la cele trei specii de animale testate. Cercetătorii doresc să extindă cercetarea şi la oameni.

Sursa: www.medisite.fr

Comments

comments

15 comentarii la „Alimentele expirate scurtează viaţa

Lasă un răspuns