Vîrsta a treia

Fibrele vegetale garantează o îmbătrînire sănătoasă

Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Medicală din Westmead (Australia) au constatat că fibrele din pîine, cereale și fructe pot ajuta la evitarea hipertensiunii, diabetului zaharat, bolii Alzheimer, depresiei sau oricărei forme de handicap funcțional în rîndul persoanelor în vîrstă.

Cercetătorii au explorat relația dintre nutriție (carbohidrați) și îmbătrînirea sănătoasă într-un studiu efectuat pe un grup de peste  1.600 de adulți cu vîrsta peste 50 de ani. Ei au descoperit că, dintre toți factorii pe care i-au examinat (printre care aportul total de carbohidrați, aportul total de fibre, indicele glicemic, nivelul glicemic în perioada sarcinii sau aportul de zahăr), s-a evidențiat consumul ridicat de fibre. Cercetătorii au denumit acest rol al fibrelor „succesul îmbătrînirii” şi constă în: absența invalidității, simptomelor depresive, tulburărilor cognitive, a simptomelor respiratorii și a bolilor cronice (inclusiv cancerul, bolilor coronariene, accidentului vascular cerebral).

Studiul a arătat că persoanele care au consumat o cantitate crescută de fibre au avut o probabilitate de aproape 80% mai mare de a trăi o viață lungă și sănătoasă, după 10 ani de monitorizare. Aceștia au fost mai puțin susceptibili de a suferi de hipertensiune, diabet zaharat, boala Alzheimer, depresie sau orice formă de handicap funcțional.
Articolul integral în www.sanatateatv,ro

Comments

comments

Lasă un răspuns