Fibrele vegetale garantează o îmbătrînire sănătoasă
Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Medicală din Westmead (Australia) au constatat că fibrele din pîine, cereale și fructe pot ajuta la evitarea hipertensiunii, diabetului zaharat, bolii Alzheimer, depresiei sau oricărei forme de handicap funcțional în rîndul persoanelor în vîrstă.
Cercetătorii au explorat relația dintre nutriție (carbohidrați) și îmbătrînirea sănătoasă într-un studiu efectuat pe un grup de peste 1.600 de adulți cu vîrsta peste 50 de ani. Ei au descoperit că, dintre toți factorii pe care i-au examinat (printre care aportul total de carbohidrați, aportul total de fibre, indicele glicemic, nivelul glicemic în perioada sarcinii sau aportul de zahăr), s-a evidențiat consumul ridicat de fibre. Cercetătorii au denumit acest rol al fibrelor „succesul îmbătrînirii” şi constă în: absența invalidității, simptomelor depresive, tulburărilor cognitive, a simptomelor respiratorii și a bolilor cronice (inclusiv cancerul, bolilor coronariene, accidentului vascular cerebral).