BoliDiabetulŞtiri

Diabetul ar putea fi tratat cu o singură injecţie pe lună

O injecţie lunară ar putea ajuta la controlul glucozei în diabetul zaharat de tip 2, conform unui studiu publicat în revista medicală Nature Biomedical Engineering. Aceste descoperiri au fost observate la primate.

Cercetătorii de la Duke University (SUA) au creat o nouă tehnologie care ar putea ajuta la controlul pe termen lung al nivelului glucozei, cu o singură injecţie, ceea ce înseamnă un avans terapeutic imens faţă de tratamentele actuale.

Prin crearea unui mecanism de eliberare controlată a medicamentului şi optimizarea timpului său de circulaţie în organism, această nouă injecţie cu biopolimeri ar putea înlocui injecţiile zilnice cu insulină, prin tratamente aplicate o dată sau de două ori pe lună de către persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Multe tratamente actuale pentru diabetul de tip 2 folosesc o moleculă de semnalizare numită peptid-1 glucagon (GLP1) pentru a determina pancreasul să elibereze insulină pentru controlul glicemiei. Dar această peptidă este eliminată din organism rapid.

Cercetătorii au creat o tehnologie care îmbină GLP1 cu o polipeptidă (ELP) sensibilă la elastină şi la căldură, într-o soluţie care poate fi injectată în piele. Soluţia reacţionează la căldura corpului, formînd un „depozit” de gel biodegradabil, care eliberează lent medicamentul atunci cînd se dizolvă.

Testată pe animale, terapia a ajutat la controlul glucozei pe o durată de pînă la trei ori mai mare decît tratamentele de pe piaţă. Cercetătorii au descoperit că formula optimizată a îmbunătăţit nivelurile de glucoză la maimuţe pentru mai mult de 14 zile, după o singură injecţie, timp în care medicamentul se eliberează constant.

Am demonstrat că medicamentul ar putea dura mai mult de două săptămîni la primate“”, a declarat Kelli Luginbuhl, co-autor al studiului. „Deoarece metabolismul nostru este mai lent decît cel al maimuţelor şi şoarecilor, tratamentul ar trebui să dureze mai mult, teoretic, chiar şi la om. Sperăm că acest lucru va fi prima formulă bi-săptămînală sau lunară pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2.”

Sursa: topsante.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.