Moringa, arborele ale cărui frunze tratează diabetul şi inima

Ceaiul de moringa este cel mai recent superaliment, care face carieră în recomandările nutriţioniştilor.

Arborele de moringa (Moringa oleifera) este indigen în India şi e cultivat în America Centrală şi de Sud, Africa, Indonezia, Mexic, Malaezia şi Filipine. Frunzele sînt bogate în vitaminele A, C şi E, unele vitamine B şi mineralele calciu, potasiu, zinc, magneziu şi fier.

Deoarece moringa poate fi crescută uşor şi ieftin, iar frunzele îşi păstrează substanțele nutritive atunci cînd sînt uscate, specia e importantă în lupta împotriva malnutriției în țările în curs de dezvoltare. În istorie, moringa a fost folosită pentru a trata o lungă listă de afecțiuni: anemie, artrită, astm, probleme digestive, diabet, hipertensiune arterială şi infecții. Se aplică şi local, pentru tratarea rănilor, muşcăturilor şi a verucilor. Se crede că moringa ajută la promovarea producției de lapte matern.

Cercetările timpurii par să sugereze că frunzele pot ajuta la sănătatea inimii şi la protecția împotriva cancerului, îmbunătăţesc rezistența fizică şi viaţa sexuală. Frunza de moringa ar putea fi utilă şi în managementul diabetului. Într-un studiu, suplimentele cu frunze deshidratate de moringa au redus nivelul de zahăr din sînge la adulții cu diabet zaharat de tip 2 cu aproape 30%, în trei luni.

Atenţie! Doar pentru că un aliment este natural, nu înseamnă că acesta nu are reacții adverse şi interacțiuni potențiale. Studiile preliminare pe animale sugerează că moringa ar putea reduce nivelurile hormonului tiroidian la persoanele cu hipotiroidism şi ar putea reduce eficacitatea medicamentelor de înlocuire a hormonilor tiroidieni. Efectele potențiale asupra sugarilor alăptați nu au fost pe deplin evaluate. Mamele care alăptează ar trebui să nu consume moringa deocamdată. În plus, unele părți ale plantelor de moringa (altele decît frunzele) ar putea prezenta riscuri pentru sănătate. Rădăcina, coaja şi florile pot provoca contracții uterine care pot declanşa avort spontan. Unele produse sînt vîndute sub formă de pulberi, altele sînt capsule sau ceai. Unele combină moringa cu alte ingrediente. În plus, nu există încă o doză standardizată de moringa pentru sănătatea generală şi wellness.

Sursa: health.com

Comments

comments

264 de comentarii la „Moringa, arborele ale cărui frunze tratează diabetul şi inima

Lasă un răspuns