Vaccinul antituberculos inversează efectele diabetului

Asociaţia Americană de Diabet a anunţat că în curînd va fi testat un vaccin care inversează efectele diabetului de tip 1 pe 150 de persoane aflate într-un stadiu avansat al bolii.

Corpul unei persoane cu diabet zaharat de tip 1 nu produce insulină deoarece sistemul imunitar distruge celulele care secretă insulină. Vaccinul acţionează prin eliminarea celulelor T, cele care creează probleme în insulele pancreatice, dacă se produce insulină. Pacienții cu diabet zaharat cărora li s-a injectat vaccinul au prezentat o creștere a nivelului de factor de necroză tumorală. Nivelul crescut al FNT în sistem distruge celulele T, care împiedică producerea de insulină.

Într-un studiu anterior, la pacienţii cărora li s-a injectat vaccinul antituberculos de două ori într-un interval de timp de patru săptămîni, s-a observat că celulele T au dispărut, iar unii oameni chiar au început să secrete insulină pe cont propriu.

Dr. Denise Faustman, director al Spitalului Massachusetts General din Boston este foarte încîntată de rezultatele vaccinului BCG.

În faza I (preliminară) a procesului am demonstrat un răspuns semnificativ statistic la BCG, dar scopul nostru este de a crea un răspuns terapeutic de durată. Vom lucra din nou cu oameni care au avut diabet zaharat tip 1 timp de mai mulți ani. Nu este un studiu de prevenire, încercăm să tratăm boala chiar în forme avansate.

Participanţii la studiul care va începe în această vară vor avea vîrste cuprinse între 18 şi 60 de ani. Ei vor fi vaccinaţi de două ori în patru săptămîni. Pacienţii vor primi apoi cîte o injecție pe an, în următorii patru ani.

Nu toți diabetologii cred că acest tratament va funcționa. Robert Sobel, profesor asistent de endocrinologie de la Universitatea Northwestern Feinberg, explică de ce este sceptic.

Cred că este o exagerare să spunem că acest vaccin ar avea un impact enorm asupra milioanelor de pacienţi cu diabet de tip I. Ne-ar plăcea să facem ceva pentru a păstra sau repopula celulele beta. Pînă acum, am privit cum se diminuează şi nu am fost în stare să facem ceva.”

Timpul va spune dacă acest vaccin va deveni sau nu o opţiune viabilă de tratamentul pentru diabet zaharat de tip 1.

Sursa: tophealthyhints.com

Comments

comments

Lasă un răspuns