AlimenteNutriţie

10 alimente care nu se strică niciodată

Există alimente care nu expiră niciodată. Nu sînt cele pline de E-uri, ci sînt alimente foarte sănătoase, iar dacă sînt păstrate în condiţii optime, nu se strică nici într-o mie de ani.

1. Mierea. Atunci cînd mierea cristalizează, nu înseamnă că se strică. De fapt, nu se strică niciodată. Ca dovadă, a fost găsită miere nealterată în mormintele faraonilor egipteni. Motivul pentru care acest îndulcitor natural nu are termen de valabilitate este procentul scăzut de umiditate. În plus, graţie proprietăţilor aniseptice, microorganismele nu pot supravieţui suficient de mult în miere încît să o altereze.

2. Orezul. Aproape toate varietăţile de orez sînt fără termen de expirare atîta timp cît acesta rămîne uscat. Orezul brun nu se află însă pe listă, pentru că are un conţinut mai ridicat de ulei, ceea ce îl poate face să rîncezească. Atît timp cît păstrezi orezul într-un spaţiu uscat şi într-un ambalaj ermetic, care să prevină intrarea insectelor, orezul poate fi consumat oricînd.

3. Leguminoasele uscate. Boabele de fasole, năut, linte sau orice alte leguminoase nu se strică, dacă acestea sînt bine uscate şi ferite de insecte. Chiar dacă nu se strică, cu cît sînt mai vechi, cu atît vor fierbe şi se vor înmuia mai greu. Păstrează-le într-un ambalaj sigilat, într-un loc cît mai uscat.

4. Zahărul. La fel ca mierea, zahărul alb are un conţinut prea scăzut de apă pentru a permite dezvoltarea bacteriilor. Astfel, microorganismele care intră în contact cu cristalele de zahăr mor înainte să poată cauza probleme. Încearcă să ţii zahărul acoperit, pentru a nu se întări.

5. Băuturile spirtoase. Orice tip de băutură alcoolică distilată nu permite dezvoltarea bacteriilor. Tocmai de aceea un whiskey bun are 10 ani sau şi mai mult. Ca să nu se diminueze aroma, după ce sticla a fost începută, păstreaz-o într-un loc uscat şi nu o lăsa descoperită.

6. Siropul de arţar. Nu se strică niciodată dacă este congelat. Trebuie să fie sirop pur de arţar, nu contrafăcut.

7. Amidonul din porumb. Dacă este păstrat într-un ambalaj ermetic şi într-un loc uscat, poate fi folosit oricând.

8. Sarea. Datorită conţinutului extrem de ridicat de sodiu, sarea nu este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, astfel că nu se strică niciodată. Nu îşi schimbă nici gustul, indiferent cît timp a fost păstrată în dulap. Ca să o menţii într-o stare uşor de utilizat, păstreaz-o într-un loc uscat.

9. Oţetul distilat. Aciditatea şi faptul că ajută la conservarea murăturilor, dar şi la curăţenie, fac din oţet un mediu ostil pentru bacterii. Practic, acest ingredient poate sta fără să se strice chiar şi cîteva mii de ani.

10. Extractul de vanilie. Extractul pur de vanilie este făcut din alcool, deci nu permite dezvoltarea bacteriilor. De aceea, este mai bine să investeşti într-o esenţă de vanilie de calitate, chiar dacă e mai scumpă, pentru că nu va trebui să o consumi neapărat într-un timp scurt.

Articolul integral în bunadimineata.ro

 

Comments

comments

Comentariile sunt închise.