Zmeură pentru plămîni sănătoşi
Zmeurul, denumit popular şi azmur, poamă de urs sau smeurar, este folosit în medicina tradiţională pentru frunzele şi fructele cu numeroase efecte terapeutice. În uz intern, zmeura este folosită pentru tratarea diareei, enterocolitei, gastritei hiperacide, a ulcerului gastric, înlătură pirozisul, ameliorează reumatismul, anemia şi tratează cu succes tusea, răceala şi bronşita.
În uz extern, zmeura ajută în tratamentul bolilor de piele, a eczemelor, a bubelor de orice fel. Mai e de folos în conjunctivite. Ameliorează nevralgiile dentare, vindecă rănile deschise şi erupţiile tegumentare.
Cea mai plcăută formă de administrare a preparatelor pe bază de zmeură este siropul de fructe. După ce se spală şi se zdrobesc cu o furculiţă, fructele se pun într-un tifon cu ochiuri fine şi se storc, obţinîndu-se un suc limpede. Se adaugă 3 pahare de miere la un pahar de suc şi se amestecă foarte bine, după care se lasă să se omogenizeze vreme de 7 zile. Se foloseşte ca atare, administrat cu linguriţa sau diluat cu apă (4-6 linguri zilnic) pentru tratarea afecţiunilor pulmonare, sensibilitate la răceli şi răguşeală.
Acest sirop, precum şi ceaiul îndulcit cu miere, reprezintă un remediu salvator pentru persoanele care îşi solicită foarte mult corzile vocale (cîntăreţii, conferenţiari). Ceaiul de frunze de zmeură, cîte două căni pe zi, e bun în reglarea menstruaţiei, în arsuri gastrice, ulcere duodenale.
Cura de slăbire cu zmeură (200 grame înainte de masă), vreme de 12 zile, poate fi urmată şi de persoanele cu sensibilitate alergică şi digestivă. Cura cu fructe de zmeură e recomandată şi celor cu diabet, copiilor cu bronşită cronică sau amigdalite recidivante.
Comentariile sunt închise.