Frunzele alunului, leac în varice

De la alun, folosim în scop terapeutic nu doar delicioasele alune (fructele arbustului), ci şi frunzele tinere, recomandate în anemie, creştere, diabet, fragilitate capilară, pietre la rinichi, sarcină, boli pulmonare. Frunzele de alun au efect calmant, vasocontrictiv, tonifiant, astringent, antihemoragic, cicatrizant, dezinfectant, antiinflamator, antibacterian şi uşor emolient.

Băile cu frunze de alun sînt bune în caz de ulcere varicoase, edeme şi, în general, în cazul problemelor circulatorii. Pulberea din frunze uscate de alun dezinfectează.

Împreună cu frunzele de castan, frunzele de alun sînt utile în caz de flebită şi varice, sub formă de comprese. Tot sub formă de comprese se pot folosi şi în caz de ulcere varicoase, răni sau afecţiuni ale pielii de natură infecţioasă. Datorită acţiunii emoliente, frunzele de alun sînt eficiente în cazul pielii uscate, în ihtioză, psoriasis, impetigo sau afecţiuni cutanate vasculare. Pentru varice, se recomandă comprese din frunze de alun sau seminţe de in, fierte timp de 10-20 minute.

Pulberea din frunze de alun are un profund efect calmant, reducînd stresul.

Mestecînd frunze de alun, se întăresc gingiile. Metoda e indicată şi în caz de stomatită, afte, predispoziţie la inflamaţii bucale, ulcer gastric sau hemoroizi. Pentru întărirea gingiilor se mestecă de 4-8 ori pe zi o cantitate mică de pulbere din frunze de alun, după 15-20 de minute se scuipă şi se clăteşte apoi gura cu apă.

Pentru dureri hemoroidale, litiază urinară, colici nefritice, e indicat ceaiul din coajă de ramuri de alun, iar la cearcăne, se pun comprese pe pleoape cu infuzie din 20 g frunze de alun la un litru de apă fierbinte.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *