Laptele acestui marsupial ne-ar putea scăpa de superbacterii

Rezistenţa la antibiotice este o problemă actuală foarte gravă şi, momentan, fără soluţie. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Sydney au observat că laptele mamiferului numit diavolul tasmanian are capacitatea de a neutraliza bacteriile şi virusurile, chiar pe cele rezistente la antibiotice.

Cele mai potente substanţe din acest lapte sînt peptidele. Cîteva dintre tipurile de peptide descoperite în laptele marsupialului au fost găsite şi în laptele altor mamifere, cum ar fi oposumul sau ursul koala.

Pînă acum s-a descoperit că substanţele active care se regăsesc în laptele diavolului tasmanian extermină MRSA (varietate recentă de bacterie de Stafilococus aureus, rezistentă la antibiotice), dar şi ciuperci cum ar fi Candida. Descoperirea e importantă în contextul în care un raport recent avertiza că pînă în 2050, infecţiile rezistente la antibiotic ar putea ajunge să ucidă cîte un om la fiecare trei secunde. Deja se cunosc cazuri de persoane infectate cu bacterii asupra cărora nu funcţionează niciun tratament.

Articolul integral în ziare.com

Comments

comments

Lasă un răspuns