Donatorul ideal e bărbat şi are între 40 şi 50 de ani

Persoanele care primesc o transfuzie de sînge de la donatori de sex feminin sau de la donatori tineri au mai puține șanse de a supraviețui, potrivit unui studiu canadian. Aceste rezultate sînt surprinzătoare și sugerează că, dacă este nevoie de o transfuzie, rezultatele clinice ar putea fi afectate de vîrsta sau de sexul donatorului.

Cercetătorii au stabilit că pacienții care au primit sînge provenit de la o femeie au prezentat un risc de mortalitate sporit cu 8% pe unitatea de sînge primit în raport cu persoanele care primiseră sînge donat de un bărbat.

S-au constatat rezultate similare la primitorii de sînge donat de tineri cu vîrste între 17 și 20 de ani. Riscul de deces era cu 8% mai mare pe unitatea transfuzată, în comparație cu primitorii de sînge provenit de la donatori de 40-50 de ani.

Nu s-a găsit o explicaţie încă pentru aceste diferenţe, dar se crede că unele componente din sîngele unor tineri donatori și al unor femei ar putea afecta sistemul imunitar al celor care primesc acest sînge.

Articolul integral în agerpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *