Mame şi copiiNutrienţiŞtiri

Femeile gravide n-au nevoie de multivitamine

Femeile însărcinate care mănîncă bine nu au nevoie de cocteiluri de multivitamine şi minerale. Ele trebuie doar să adopte diete echilibrate și să ia acid folic (vitamina B9) și vitamina D. Cutiile de suplimente conțin adesea peste 20 de vitamine și minerale (B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, acid folic, iod, magneziu, fier, cupru, zinc, seleniu), iar administrarea lor ar preveni orice fel de probleme apărute în timpul sarcinii.
Datele care pledează pentru administrarea de multivitamine pe perioada sarcinii provin din studii efectuate în țări sărace unde femeile sînt mai susceptibile de a fi subnutrite sau de a avea o alimentație proastă. În schimb există susţinere ştiinţifică pentru administrarea a 400 micrograme de acid folic pe zi, înainte și în timpul primelor trei luni de sarcină și a 10 micrograme de vitamina D pe zi pe perioada sarcinii și alăptării.

O alimentație suficientă înainte și pe perioada sarcinii este esențială pentru sănătatea mamei și a copilului ei nenăscut, deficiențele nutriționale putînd genera diverse complicații, cum ar fi preeclampsia, întîrzierea creșterii intrauterine, defectele de tub neural la făt.

Articolul integral în agerpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns