Mişcare şi naturăSportŞtiri

De ce gimnastele sînt atît de flexibile?

Flexibilitatea extraordinară a gimnastelor face ca acest sport să fie unul dintre cele mai populare la Jocurilor Olimpice de Vară. Dr. Timothy Miller, profesor asociat de intervenţii chirurgicale ortopedice şi medicină sportivă de la Ohio State University Medical Center Wexner, oferă explicaţii în legătură cu această performanţă a gimnastelor.

1. Vîrsta. Cu generații în urmă, gimnastele aveau între 20 şi 30 de ani, dar totul s-a schimbat după Nadia Comăneci care, la 14 de ani, a cîștigat trei medalii de aur, una de argint și una de bronz la Jocurile Olimpice de vară de la Montreal din 1976 . Atunci cînd un val de gimnaste mai tinere s-au înscris în competiţii, pentru protecţia lor, Federația Internațională de Gimnastică a crescut limita de vîrstă. În zilele noastre, gimnastele trebuie să aibă vîrsta de cel puțin 16 ani, împliniţi în anul calendaristic în care Jocurile Olimpice au loc pentru. Între 16 și 22 de ani e un interval de vîrstă favorabil flexibilităţii la femei. Principalii ani de reproducere ai femeii sînt între 14 şi 30, a spus Miller. În acest timp, corpurile lor secretă mai mult de hormon relaxin, care conferă țesuturilor moi, cum ar fi ligamentele şi tendoanele, o flexibilitate crescută. Dacă o femeie rămîne însărcinată, relaxina ajută țesuturile moi să se relaxeze pentru a se ajusta dimensiunilor copilului în creștere. Dar relaxina conferă şi mai multă agilitate.

2. Pubertatea întîrziată. Gimnastele tind să aibă corpuri mai mici, mai agile deoarece se antrenează la un nivel intens, care tinde să întîrzie instalarea pubertăţii. De exemplu, atunci cînd avea 13 ani, gimnasta Jordyn Wieber s-a antrenat timp de 30 de ore pe săptămînă. Pubertatea întîrzie deoarece organismul are nevoie de o anumită cantitate de grăsime pentru a trece prin pubertate, pe care acești sportivi tineri nu o au, deoarece ei ard enorm de multe calorii, conform dr. Sabrina Strickland, chirurg de medicină sportivă la Spitalul de Chirurgie Specială din New York. Pubertatea la fete aduce un surplus de greutate și un puseu de creştere, ambele procese fiind întîrziate la mai multe gimnaste. O fată care a renunţat la gimnastică la vîrsta de 11 ani a crescut rapid în înălţime cu 7,6 cm.

3. Statura. Pentru gimnaste, statura mică este un avantaj. Aceasta le conferă un centru de greutate mai jos, mai aproape de picioare, ceea ce le ajută să îşi menţină mai ușor echilibrul pe bîrnă. Gimnastele care nu cîntăresc mult, dar sînt puternice, excelează la piruete, potrivit unui studiu din 2003.

4. Articulaţiile. În timp, articulaţiile se anchilozează, uneori de la suprasolicitare sau dintr-o progresie treptată a artritei. Uneori, persoanele cu leziuni articulare dezvoltă tumori osoase numite osteofite, care limitează capacitatea de deplasare. Dar gimnastele mai tinere au mai puţine leziuni decît cele mai în vîrstă. Motivul este destul de simplu: sportivii mai tineri nu au avut timp suficient pentru a acumula osteofite.

5. Colagenul. Mai mult decît atît, gimnastele sînt flexibile datorită vîrstei tinere și a exercițiilor fizice constante, care le conferă mai mult colagen organizat, o proteină care se găseşte în ţesutul conjunctiv. Formele de colagen organizat dau putere și flexibilitate crescută. Oamenii în vîrstă şi fără activitate fizică au un colagen dezorganizat.

Sursa: livescience.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns