Leuşteanul calmează durerile reumatice

Leuşteanul este şi condiment şi plantă medicinală. Frunzele proaspete de leuştean sînt remediu în tratamentul petelor apărute în urma contactului cu diverse substanţe chimice. Se zdrobesc frunzele şi se freacă zona afectată.

Dacă petele se datorează unor tulburări interne, tratamentul extern va fi dublat de o cură de dezintoxicare: se iau 12 linguriţe de suc de leuştean (diluat în suc de morcov), zilnic, timp de minimum 2 săptămîni. Frunzele au efecte antihistaminice directe, diminuînd inflamaţia şi calmînd mîncărimile. Se mărunţesc în blender sau se toacă mărunt, apoi se învelesc într-un tifon subțire.

Mîncînd frunze de leuştean, se ameliorează simptomele unor boli ca: amigdalite, faringite, laringite. Pentru a preveni mirosul neplăcut al picioarelor şi eventualele infecţii, se pun cîteva frunze proaspete de leuştean în şosete sau în încălţări.

Cataplasma se aplică pe locul afectat şi se lasă să acţioneze timp de o oră. Pentru gingivită, ulcerații în zona bucală: se mestecă 2-3 frunze proaspete de leuştean, timp de 5 minute, de 4 ori pe zi, pînă la vindecare. În arsuri, leuşteanul are efecte calmante, antiinflamatoare, prevenind infecţia şi grăbind refacerea ţesuturilor distruse.

Se poate face şi gargară cu infuzie combinată din frunze şi seminţe de leuştean, de 4 ori pe zi. De asemenea, se pot face băi de picioare cu infuzie de leuştean, cu o durată minimă de 10 minute.

Un vechi leac călugăresc folosit pentru alinarea durerilor specifice reumatismului constă în frecţiile cu oţet în care s-a macerat leuştean.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *