Cela mai cunoscute diete şi efectul yo-yo

Toată lumea vrea să încerce la un moment dat o dietă, ca să scape de cîteva kilograme în plus. Dar care e cea mai eficientă şi mai lipsită de riscuri pentru sănătate? Nutriţioniştii spun că toate dietele pot fi de folos, dar niciuna nu garantează o siluetă pentru totdeauna.

Fiecare dietă va fi urmată inevitabil de recuperarea kilogramelor pierdute (efectul yo-yo), chiar cu un surplus, dacă nu se va schimba stilul de viaţă. Acest lucru înseamnă alimentaţie sănătoasă, mişcare, consum suficient de apă, perioadă de somn adecvată cerinţelor fiecărui organism şi consumul în cantităţi foarte mici şi doar ocazional de băuturi alcoolice. Tot ocazional, sînt permise dulciurile preferate, covrigeii.

Dieta bazată numai pe proteine animale. Pe o perioadă mai lungă de timp, profilul lipidic va fi afectat: vor creşte valorile colesterolului total şi al LDL-colesterolului. De asemenea, pot creşte valorile transaminazelor, ale acidului uric şi ale ureei. Va scădea concentraţia vitaminelor hidrosolubile: vitamina C şi vitaminele din complexul B.

Dieta hipocalorică. Riscăm o carenţă de vitamine şi minerale. Dieta cu supă de varză este o dietă extrem de hipocalorică, este o înfometare a organismului care duce invariabil la încetinirea metabolismului. Organismul se autoprotejează, îşi micşorează arderile şi, în momentul în care va primi mai multă energie din alimente, va recupera kilogramele pierdute.

Dieta strict vegetariană. Prost manageriată poate duce la carenţa aminoacizilor esenţiali şi a vitaminelor liposolubile A, D, E, K.

Dietele Atkins şi regimul Dukan. Se bazează pe faptul cunoscut că alimentele bogate în proteine animale – carnea, peştele, ouăle şi produsele lactate – dau saţietate o perioadă mai lungă de timp, aproximativ 3 ore, şi nu îngraşă foarte mult, spre deosebire de alimentele pe bază de glucide (fructele, legumele), care ţin de foame mai puţin, cam o oră. În marea majoritate a cazurilor apar stări de rău, cu nelinişte, nervozitate, creşterea tensiunii arteriale, leşinuri, pe lîngă creşterea colesterolului, acidului uric, apariţia ficatului gras sau a constipaţiei.

Dietele disociate. Presupun să mîncăm o zi carne, peşte, ouă, o zi lactate, o zi fructe, o zi legume şi apoi să repetăm. Acest tip de regim nu poate fi ţinut cu sticteţe o perioadă îndelungată. Renunţarea se va concretiza în îngrăşare.

Varianta de preferat ar fi cea în care nu amestecăm la aceeaşi masă glucidele cu lipidele şi proteinele. Este mult mai sănătoasă şi efectele de scădere în greutate se vor menţine. Poate fi respectată toată viaţa, fără probleme. Teoria spune ca sănătos ar fi să slăbim 2-4 kg/lună, dar acest lucru depinde de greutatea de la care pornim, de vîrstă, de sex, de activitatea fizică. Dacă reducem greutatea substanţial, vom constata o îmbunătăţire a funcţiilor organelor, vom putea respira mai bine, inima va funcţiona mai bine, nu vom mai avea probleme cu somnul, ne vom mişca mai uşor, nu vom mai avea dureri de spate, de articulaţii. Analizele de colesterol şi glicemie vor arăta valori mai aproape de normal.

Articolul integral în ziare.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *