AlimenteNutriţieObiceiuri alimentareSilueteŞtiri

Modul în care evaluăm mîncarea depinde de propriile kilograme

Un nou studiu relevă faptul că indicele de masă corporală interacționează cu aprecierea noastră cu privire la caracteristicile alimentelor.

Un nou studiu a demonstrat că persoanele cu greutate normală tind să asocieze alimentele naturale cu caracteristicile lor senzoriale. Pe de altă parte, alimentele procesate sînt în general asociate cu funcția lor sau cu contextul în care sînt consumate. Dar asta nu e tot. Cercetarea a subliniat modurile în care subponderalii acordă o mai mare atenţie alimentelor naturale, iar supraponderalii, alimentelor procesate.

Raffaella Rumiati, neurolog de la Școala Internațională de Studii Avansate – SISSA din Trieste arată modul în care procesăm diferitele modificări ale alimentelor în conformitate cu indicele nostru de masă corporală. Cu două experimente comportamentale și electroencefalografice, studiul a demonstrat că oamenii cu greutate normală tind să asocieze alimentele naturale, cum ar fi merele, cu caracteristicile lor senzoriale, cum ar fi dulceața sau moliciunea. Pe de altă parte, alimentele procesate, cum ar fi pizza, sînt în general asociate cu funcția lor sau cu contextul în care sînt consumate, cum ar fi petrecerile sau picnicurile.

Rezultatele sînt în conformitate cu teoria conform căreia caracteristicile senzoriale şi funcţiile sînt prelucrate în mod diferit de creier. „Acesta reprezintă un important pas înainte în înțelegerea mecanismelor care stau la baza evaluărilor pe care le facem despre alimente”.

Cercetarea a subliniat și modalitățile în care oamenii subponderali acordă mai multă atenție alimentelor naturale, iar persoanele supraponderale, alimentelor procesate. Chiar și atunci cînd sînt supuși acelorași stimuli, aceste două grupuri prezintă semnale electroencefalografice diferite. Rezultatele arată încă o dată importanța neuroștiinței cognitive în înțelegerea tulburărilor dietetice.

Sursa: sciencedaily.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.