Să slăbeşti la bătrîneţe nu e o idee bună

Cercetătorii americani au găsit o asociere între greutatea mai mică şi depozitele mai extinse de proteine beta-amiloid, specifice bolii Alzheimer, în creierul persoanelor în vîrstă. Concluzia, publicată în Journal of Alzheimer’s Disease, a fost remarcată în special în rîndul persoanelor care prezintă varianta genei APOE4, recunoscută pentru rolul ei în creşterea riscului de Alzheimer.

Un nivel ridicat al amiloidului cortical este considerat a fi prima etapă a formei preclinice a bolii Alzheimer, aşa că descoperirile noastre sugerează că persoanele care sînt subponderale mai tîrziu în viaţă ar putea prezenta un risc mai mare pentru această boală”, a spus dr. Gad Marshall, autorul principal al raportului. „Găsirea acestei asocieri întăreşte ideea că a fi subponderal pe măsură ce îmbătrîneşti nu poate fi un lucru bun atunci cînd vine vorba de sănătatea creierului tău.”

Ipoteza actuală implică trei etape. Indivizii din stadiul 1 sînt cognitiv normali, dar au crescute depozitele de amiloid. În etapa 2, se adaugă dovezi de neurodegenerare, cum ar fi depozitele tau crescute sau pierderile caracteristice de țesuturi cerebrale, fără simptome cognitive. Etapa 3 adaugă schimbări cognitive care, deşi se situează încă în normalitate, indică un declin pentru acel individ.

Investigația a explorat relația dintre indicele de masă corporală (IMC) şi nivelurile de beta-amiloid la pacienţi cu vîrsta cuprinsă între 62 şi 90 de ani, normali din punct de vedere cognitiv şi cu o stare generală de sănătate bună. Cercetătorii au descoperit că un IMC mai mic a fost asociat cu o mai mare retenție a Pib, ceea ce indică depozite mai extinse de amiloid în creier. Asociația a fost cea mai pronunțată în cazul participanților cu greutate normală, care au fost grupul cu cel mai mic IMC în studiu. Analiza a relevat faptul că asocierea dintre un IMC mai mic și o mai mare retenție a Pib a fost importantă pentru persoanele cu varianta genei APOE4, asociată unui risc crescut de Alzheimer.

Cercetătorii speră că studiile viitoare vor explica mecanismul din spatele acestei descoperiri. „O explicație probabilă pentru asociere este că un IMC scăzut este un indicator pentru debilitate, un sindrom care implică greutate redusă, mișcare lentă și pierderea de putere, care este cunoscută ca fiind asociată cu un risc de Alzheimer”, spune expertul, profesor de neurologie la Harvard Medical School.

Sursa: medicalxpress.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *