Anticorp care vindecă boala Alzheimer în stadiu incipient
Aducanumab, un anticorp direcționat împotriva proteinei beta-amiloid, a ajutat la încetinirea declinului cognitiv la pacienţii cu o formă timpurie a bolii Alzheimer, potrivit unui studiu realizat în SUA.
Acest medicament a fost dezvoltat de compania farmaceutică Biogen (Cambridge, Massachusetts). Sub rezerva confirmării, aceste rezultate susțin ipoteza că acumularea în timp a peptidei beta-amiloid este un factor determinant al declinului cognitiv observat în boala Alzheimer.
Publicat în revista „Nature”, studiul a implicat 165 de pacienţi cu predemență (simptomele bolii nu s-au dezvoltat) sau cu demenţă uşoară. Toate cazurile au prezentat plăci amiloide, confirmate de imaginile obținute prin tomografie cu emisie de pozitroni (PET). Subiecţii au primit trei doze diferite de anticorp (3, 6 și 10 mg/kg) sau placebo, sub formă de injecție intravenoasă, o dată pe lună. După un an de tratament, cercetătorii au observat la pacienții tratați cu anticorp reducerea plăcilor de amiloid în creier. Această scădere a fost dependentă atît de doza de anticorpi administrată, cît și de durata tratamentului. Medicii au constatat o încetinire a declinului cognitiv.
Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că acest studiu preliminar, pe un număr mic de pacienți, a fost conceput pentru a evalua siguranța și toleranța la anticorp și pentru a detecta un posibil efect asupra nivelurilor intracerebrale de beta-peptid amiloid. Cercetarea nu a avut scopul de a determina eficienţa terapeutică printr-o statistică relevantă.
Potrivit autorilor, în studiul preclinic, s-a observat că mecanismul responsabil pentru dispariția plăcilor de amiloid indusă de anticorpul monoclonal ar include capacitatea acestuia de a recruta celulele microgliale, astfel încît să elimine aceste depozite anormale. Celulele microgliale încapsulează zona centrală a plăcilor de amiloid.
În studiul clinic, s-au observat dureri mari de cap la pacienții care au primit doze mai mari de anticorpi. Acest efect secundar tinde să dispară în decurs de 4 pînă la 12 săptămîni. Printre cei 27 de pacienţi cu migrene, 15 au continuat tratamentul, ceilalţi l-au întrerupt. Acest efect secundar a fost mai frecvent la pacienții cu alela ApoεE4, factor major de risc genetic pentru boala Alzheimer.
„Sînt optimistă, dar prudentă în legătură cu acest tratament, deoarece multe medicamente au trecut primele teste cu brio înainte de a ceda în studiile de anvergură”, a spus dr. Tara Speier-Jones, de la Universitatea din Edinburgh (Scoția).
Sursa: sciencesetavenir.fr