PsihologieSănătatea familieiŞtiriViaţă intimă

Bărbaţii ar fi mai sănătoşi dacă femeile ar aduce cei mai mulţi bani în casă

Un stereotip de gen susține că bărbaţii ar trebui să fie principalii susținători financiari ai familiei, dar un nou studiu sugerează că ar fi mai bine ca femeile să preia o parte din povara financiară.

Cercetatorii au descoperit că responsabilitatea de a fi întreținător şef are repercursiuni negative asupra bunăstării mintale și a sănătății fizice a bărbaților. Studiul relevă faptul că la femei, efectul e invers. Cele care aduc contribuții financiare mai mari în familie au o sănătate psihică mai bună decît atunci cînd erau pe locul doi la venituri în cuplu.

Potrivit Biroului de Statistică a Muncii, în anul 2009, în jur de 37,7% dintre femeile căsătorite din SUA au avut venituri mai mari decît bărbații lor, comparativ cu 23,7% în 1987.

În pofida creșterii semnificative a numărului de femei care ocupă poziţia de prim întreținător al familiei, mentalitatea generală e că această funcţie ar trebui să aparţină bărbaţilor şi, ca urmare, mulți dintre ei simt că se aşteaptă de la ei să cîștige mai mult decît partenerele lor. Această aşteptare are repercusiuni negative asupra psihicului lor.

Experţii au ajuns la aceste concluzii analizînd datele cuplurilor căsătorite în vîrstă de 18-32 de ani, care au luat parte în perioada 1997-2011 la un studiu naţional. Echipa a analizat veniturile partenerilor din fiecare cuplu în timp, precum și informațiile privind sănătatea psihică și fizică a fiecărui partener.

Cercetătorii au identificat o diminuare a sănătăţii psihice și fizice în rîndul bărbaților cu responsabilităţi financiare mai mari decît soțiile lor. Cei mai proşti ani au fost cei în care erau susținătorii principali ai familiei. În aceste perioade, scorurile la sănătate psihică şi fizică au fost cu 5 % şi, respectiv, 3,5% mai mici, în comparație cu cele ale bărbaților ale căror contribuții financiare au fost egale cu ale partenerelor. Cu toate acestea, echipa a constatat că sănătatea psihologică a femeilor s-a îmbunătățit atunci cînd au adus contribuții financiare mai mari în gospodărie. Nu s-a găsit nicio legătură între veniturile femeilor și sănătatea lor fizică.

Studiul nostru demonstrează modul în care așteptările mari sînt dăunătoare pentru bărbați”, susţine Christin Munsch, profesor asistent de sociologie la Universitatea din Connecticut. „Bărbaţii care fac mult mai mulți bani decît partenerele lor percep statusul de susţinător ca pe o obligație și îşi fac griji dacă vor putea menţine acest status”, explică autorul studiului.

Femeile, pe de altă parte, percep acest titlu ca pe o oportunitate sau o alegere. Pot simți un sentiment de mîndrie, fără să-şi facă griji în legătură cu ce vor spune ceilalţi dacă nu vor putea să-l menţină”.

Munsch adaugă că, într-o relație, contribuțiile financiare egale asigură o bună sănătate mintală a ambilor parteneri.

Sursa: medicalnewstoday.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns