Dieta social-business, calea sigură spre arteroscleroză
„Dieta social-business”, adică băuturile dulci, carnea roşie, gustările procesate şi alcoolul, taxează inima, arată un nou studiu.
În lumea întîlnirilor de afaceri şi a călătoriilor non-stop, mesele sănătoase gătite în casă sînt înlocuite cu cele luate din mers, care cresc riscul de ateroscleroză, prin astupare lentă, dar constantă a arterelor. „Am constatat că mai mult decît alte diete, modelul de alimentatie social business ridică riscul de a dezvolta ateroscleroză”, a spus autorul studiului dr. Valentin Fuster, profesor de cardiologie la şcoala de Medicină Icahn de la Mount Sinai, New York.
Gustările pe fugă şi consumul excesiv de alcool reprezintă un stil de a mînca mai dăunător chiar decît aşa-numita dietă occidentală, au descoperit cercetătorii. „Loveşte greu arterele şi contribuie puternic la riscul de boli cardiovasculare, criminalul numărul unu în lume.”
Conform American Heart Association, ateroscleroza este rezultatul acumulării de plăci în artere, ceea ce creşte riscul de cheaguri de sînge, boli de inimă, infarct miocardic şi accident vascular cerebral. Bolile cardiovasculare cauzează mai mult de 17 milioane de decese în intreaga lume, în fiecare an. Se recomandă minimizarea aportului de carne roşie şi dulciuri şi un consum substanţial de fructe, legume, cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, pui fără pieliţă, peşte şi nuci.
Pentru acest studiu, echipa lui Fuster a analizat impactul a trei regimuri alimentare asupra inimii: dieta mediteraneană, dieta occidentală contemporană şi dieta social-business. Regimul mediteranean este bogat în fructe şi legume, cereale integrale şi nuci. Dietele occidentale se bazează pe carne roşie şi alimente prelucrate, unt, produse lactate bogate în grăsimi şi cereale rafinate.
Anchetatorii au evaluat obiceiurile nutriționale a mai mult de 4.000 de spanioli, cu vîrste cuprinse între 40 şi 54 de ani. Toţi păreau a fi sănătoşi, fără semne vizibile de boli cardiovasculare. Analizele au arătat că aproximativ 40% dintre subiecţi urmau o dietă mediteraneană, alţi 40% preferau o dietă vestică, 20% alegînd dieta social-business.
Au fost efectuate teste imagistice şi cu ultrasunete pentru semne timpurii ale înfundării arterelor. Testele de relevat faptul că indivizii care au urmat o dietă social-business au avut profilul de risc cardiovascular cel mai prost şi un risc semnificativ mai mare pentru arteroscleroză. Acest rezultat e valabil şi după ce se iau în calcul factori ca vîrstă, obiceiul de a face exerciţii fizice, fumat. Rezultatele au fost publicate online în Journal of the American College of Cardiology.
Concluziile „subliniază importanţa dezvoltării de obiceiuri alimentare sănătoase la persoanele cu o viață ocupată şi un ritm alert”, a declarat Dr. Frank Hu, profesor de nutriţie şi epidemiologie la Harvard, Boston. „Fiți atenți la calitatea alimentelor atunci cînd nu mîncaţi acasă. Evitaţi alimentele fast-food, beţi apă în loc de băuturi care conţin zahăr, dotaţi-vă cu o pungă de nuci în loc de snacks-uri şi limitaţi alcoolul”, ne sfătuieşte el. Expertul în nutriție Lona Sandon consideră că rezultatele indică o nevoie de „schimbare culturală”. „Afacerile nu trebuie încheiate în jurul fripturii şi alcoolului”, încheie nutriţionistul.
Sursa: medicalxpress.com