AlimenteObiceiuri alimentarePsihologieŞtiriViaţă intimă

Alcoolul şi starea civilă – rezultate surprinzătoare

Oamenii care sînt căsătoriți sau trăiesc împreună cu un partener beau mai puțin decît persoanele singure, potrivit unui nou studiu. Rezultatele arată că „o dată ce ești într-o relație, frecvența consumului de alcool scade, în timp ce cantitatea creşte dacă ieși din această relație”, a declarat Diana Dinescu, doctorand în psihologie la clinica Universităţii din Virginia, autorul principal al studiului.

Cercetătorii au studiat mai mult de 2.400 de perechi de gemeni (aproximativ 1.600 de perechi de sex feminin și mai mult de 800 de perechi de sex masculin). Ei au descoperit că indivizii care s-au căsătorit au băut alcool mai puţin şi mai rar decît cei care au divorțat sau erau celibatari. Nu este primul studiu care arată că adulţii căsătoriţi beau mai puţin decît cei fără parteneri. Dar, concentrîndu-se pe gemeni, autorii au spus că e mai puţin probabil ca predispozițiile genetice şi diferenţele de educație să afecteze rezultatele.

Se pare că relațiile intime ar putea oferi un beneficiu real în ceea ce privește comportamentul de consum, poate prin intermediul unor mecanisme, cum ar fi un efect de monitorizare pe care partenerii îl au reciproc asupra celuilalt”, a declarat Dinescu.

În cadrul studiului s-a descoperit că gemenii care trăiesc cu un partener au băut mai des decît gemenii căsătoriţi, dar au consumat cantităţi mai mici de alcool decît cei celibatari, divorțaţi sau văduvi. În timp ce bărbații aflaţi într-o relaţie consensuală au băut mai puţin alcool per ocazie decît cei căsătoriți, femeile necăsătorite dar cu parteneri au băut cam la fel ca soţiile.

Rezultatele au fost publicate recent în Journal of Family Psychology.

Sursa: webmd.com

Comments

comments

Lasă un răspuns