CPlante medicinale

Calcea calului, planta care taie dorinţa de a fuma

Calcea calului sau Caltha palustris este o plantă de munte, denumită popular şi bulbucel, capră-nemţească, leuşteanul broaştei.

De la calcea calului se utilizează rizomul, dar şi planta aeriană, deoarece are proprietăţi laxative, fără a produce crampe. Este extrem de utilă persoanelor care suferă de constipaţie acută sau generată de stres. Se recomandă consumul de infuzie din calcea calului de două ori pe zi. Planta este de folos mai ales fumătorilor care doresc să renunţe la acest viciu. Substanţele conţinute luptă împotriva nicotinei din organism, eliberînd astfel organismul de aceasta dependenţă.

Cu tinctură din flori şi tulpini de salvie, flori de arnică, pedicuţă, flori si frunze de calcea calului, frunze de creţişoară, flori de soc şi coada-calului, dorinţa de a fuma se va reduce treptat şi va dispărea simultan cu procesele de dezintoxicare a organismului. Calcea calului mai e folosită şi în litiaza biliară, gută, drept calmant al sistemului nervos.

Infuzia se prepară dintr-o lingură de plantă la o cană de apă. Se beau două căni pe zi.

Pentru spălături sau comprese, se recomandă decoctul din plantă în concentraţie dublă. În uz extern, cu decoct se pun cataplasme din partea aeriană a plantei. Leacul e util în dureri reumatismale.

Atenţie! Planta trebuie folosită ocazional şi în cantităţi mici, deoarece este toxică. Intoxicaţia se manifestă prin hipersalivaţie, diaree, iritaţii.

Comments

comments

Lasă un răspuns