BoliInimă şi sistem circulatorŞtiri

7 milioane de români sînt hipertensivi

Studiul SEPHAR III asupra prevalenței hipertensiunii şi a factorilor de risc cardiovascular arată că, în România, hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă, adică 7,4 milioane de persoane.

Cu toate acestea, doar 80,9% dintre adulţii hipertensivi ştiu că suferă de această boală, în timp ce restul de 19,1% au fost diagnosticaţi cu ocazia acestui studiu efectuat de Societatea Română de Hipertensiune. Aceasta înseamnă că aproximativ unul din 5 români nu ştie că are hipertensiune arterială, nu se îngrijeşte adecvat, expunîndu-se unor riscuri importante în ceea ce priveşte starea de sănătate, hipertensiunea arterială fiind principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, responsabile de cele mai multe decese.

Totuşi, în ultimii 11 ani, rata de cunoaştere a hipertensiunii arteriale a cunoscut o îmbunătățire majoră. Dacă în anul 2005, doar 44,3% dintre persoanele hipertensive cunoşteau că au acest diagnostic, în 2016, procentul acestora a ajuns la 80,9%, în următorii ani aşteptându-se să crească la 96,2%. Aceeaşi tendinţă de creştere poate fi regăsită şi la nivelul persoanelor care urmează un tratament pentru hipertensiunea arterială, de la 38,9% în 2005, la 75,2% în 2016.

Factorii de risc cardiovascular rămîn o problemă critică. Dintre aceştia, diabetul zaharat şi dislipidemiile generează cele mai multe îngrijorări, dat fiind că prevalența celor două afecţiuni (12,2%, respectiv, 73,2%) este de două ori mai ridicată decît în 2006, fapt care creşte riscul de apariţie a complicaţiilor.

Cote din ce în ce mai alarmante ating şi alţi factori de risc. 34,7% dintre persoanele adulte suferă de obezitate, iar 31,8% sînt supraponderale, însă unul din cinci adulţi obezi, respectiv unul din trei adulţi supraponderali nu sînt conştienţi de problemele lor ponderale, arată studiul menţionat.

Studiul SEPHAR III a fost efectuat pe un eşantion de 1.970 persoane, în perioada 16.10.2015-25.04.2016. Subiecții incluşi în studiu au fost măsurați în greutate, înălțime, apoi acestora li s-au efectuat analize medicale specifice, inclusiv pentru factorii de risc.

Articolul integral în comunicatemedicale.ro


Comments

comments

Lasă un răspuns