Aparatul digestivImunitateŞtiri

S-a descoperit că apendicele are un rol important în organism

Un studiu american arată că apendicele, pe care îl scoatem atunci cînd e inflamat, nu ar fi atît de inutil pentru corpul uman pe cît se crede.
Mulţi oameni trăiesc fără apendice. Acest organ e considerat inutil şi este de obicei îndepărtat ca urmare a unei inflamaţii locale (apendicită). Dar, conform unui studiu de la Universitatea din Midwest, Arizona, acest organ ar fi de fapt un rezervor de bacterii intestinale bune.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au urmărit evoluţia în timp a apendicelui la 533 specii de mamifere. În mod surprinzător, organul nu a dispărut, dovedind că organismul nostru are nevoie de el.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că cele mai multe specii care şi-au păstrat apendicele au avut o cantitate mai mare de ţesut limfoid în cecum (o parte a colonului), cheia sistemului imunitar, care stimulează dezvoltarea anumitor bacterii. Acest lucru ar dovedi, potrivit cercetătorilor, că apendicele este depozitarul bacteriilor intestinale bune şi joacă rolul de organ imun secundar.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că trebuie să vedem această anexă ca parte dintr-un mare complex de organe şi nu ca o entitate independentă, apendicele fiind mai prezent la speciile cu cecumul sub formă de con sau în spirală, decît la cele cu formă cilindrică.

Sursa: medisite.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns