Mai mult de o oră de siestă predispune la diabet

Persoanele care obișnuiesc să-şi facă siesta mai mult de 60 de minute pe zi prezintă un risc semnificativ mai mare de a suferi de diabet de tip 2, în raport cu cele care nu își fac siesta, au observat patru cercetători de la Universitatea din Tokyo, fără a dovedi însă o legătură de tip cauză-efect.

Acest risc suplimentar ar fi de 45%, potrivit acestui studiu prezentat cu prilejul unui congres al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (European Association for the Study of Diabetes, EASD), în Germania.
Cercetătorii, care au compilat 21 de studii referitoare la peste 300.000 de persoane, nu au găsit vreo legătură statistică între durata siestelor și riscul de obezitate. În consecinţă, studiul nu dovedește cu certitudine că siesta provoacă diabetul, ci arată doar că există o asociere între siestă și diabet.
O explicaţie ar fi că oamenii care sînt puțin activi și supraponderali sau obezi sînt probabil mai înclinați către sieste. Or, în cazul acestor persoane există și o mai mare probabilitate de a dezvolta un diabet, a observat Paul Pharoah, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Cambridge. Ar putea exista și o legătură de cauzalitate în sens invers: o practică a siestei cauzată de un diabet nediagnosticat.

Articolul integral în agerpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *