BoliInimă şi sistem circulatorŞtiri

Insuficienţa cardiacă poate fi tratată cu celule din muşchii coapsei

Căptuşirea inimii cu celule proprii ar putea ameliora simptomele în unele cazuri de insuficiență cardiacă severă, arată un studiu recent.

Cercetătorii japonezi au recoltat ţesuturi din muşchii coapsei pacienţilor pentru a creşte în laborator fîşii de celule, care au fost apoi aplicate pe inimi.

Scopul principal al studiului a fost acela de a evalua siguranţa şi fezabilitatea procedurii. Dar echipa a constatat că, la un an după operaţie, unii pacienţi au prezentat şi o îmbunătăţire a capacităţii de a face sport şi a funcţiei cardiace.

Rezultatele trebuie să fie confirmate de mai multe cercetări și studii mai mari, spune dr. Yoshiki Sawa de la Universitatea din Osaka în Journal of American Heart Association.

Insuficienţa cardiacă apare atunci cînd inima nu poate pompa suficient sînge pentru organism. Tratamentul variază de la o combinaţie de modificări în dietă, medicamente şi activitate fizică, la intervenție chirurgicală. La cei 27 de pacienţi incluşi în acest nou studiu, tratamentele tradiţionale pentru insuficienţă cardiacă nu au funcționat. Activitățile de zi cu zi îi oboseau şi prezentau palpitații cardiace și scurtarea respirației.

Cercetătorii au extras celule dintr-o mică bucată de mușchi din coapsa fiecărui pacient. Au crescut aceste celule în culturi, testîndu-le pentru molecule care indică prezenţa celulelor stem musculare scheletice. Apoi au crescut celulele cultivate în foi mici, subțiri.

După intervenția chirurgicală în care fîşiile de celule au fost aplicate pe cord, pacienții au fost externaţi după 50-60 de zile. Niciunul dintre ei nu a prezentat complicații legate de intervenția chirurgicală.

Cercetătorii au observat că, în studiile anterioare, atunci cînd celulele stem au fost injectate în inimă, unii pacienți au dezvoltat ritmuri cardiace alarmante. În noul studiu, trei pacienţi au avut ritm cardiac neregulat după implantarea celulelor, dar viața nu le-a fost în pericol.

La un an după intervenţia chirurgicală, 96% dintre pacienţi erau în viaţă. Aproximativ 84% trăiau şi la trei ani după operație.

Persoanele cu insuficiență cardiacă cauzată de o cameră lărgită sau slăbită a inimii (cardiomiopatie dilatativă) nu păreau să îşi îmbunătățească starea la fel de mult ca persoanele a căror boală a fost cauzată de îngustarea vasele de sînge (cardiomiopatie ischemică).

În timpul testelor, pentru a vedea cît de departe ar putea merge pacienţii în șase minute, grupul cu cardiomiopatie ischemică a parcurs în medie 416 metri înainte de procedură şi 484 metri, un an mai tîrziu. Testele de sînge au arătat că inima lucrează mai bine.

Sursa: reuters.com

Comments

comments

Lasă un răspuns