Siropul de tuse, cel mai eficient medicament împotriva AVC ischemic
O echipă franceză demonstrează că un aminoacid prezent în siropurile contra tusei poate debloca arterele înfundate cu cheaguri de sînge (tromboză). O descoperire surprinzătoare, care ar putea deschide calea pentru un tratament împotriva accidentului vascular cerebral.
N-acetilcisteina, un aminoacid prezent în siropurile contra tusei, ar putea fi mai eficace decît tratamentele disponibile în prezent împotriva anumitor accidente vasculare cerebrale. Neurobiologii Maxime Gauberti și Sara Martinez Lizarrondo, consideră că aceasta e o descoperire care deschide calea spre o strategie neașteptată de tratament împotriva trombozelor care provoacă AVC ischemic (lipsa aportului de oxigen și substanțe nutritive) și infarct miocardic.
Unele siropuri contra tusei vîndute pe piață conțin N-acetilcisteină, un aminoacid care subțiază secrețiile bronșice și promovează expulzarea mucusului din căile respiratorii. „Mecanismul de acțiune este foarte simplu: se rup legăturile moleculare dintre proteinele de mucină, componenta principală a mucusului. Proteinele sînt tăiate în bucăți mai mici, ceea ce face mucusul mai fluid și mai uşor de expectorat. Dar legăturile moleculare dintre proteinele de mucină din plămîni sînt similare cu cele care formează cheaguri în vasele de sînge. Cu excepția faptului că mucina este înlocuită cu o altă proteină numită „factor von Willebrand”.
Testele in vitro și pe şoareci au demonstrat că injectarea intravenoasă de N-acetilcisteină ajută ruperea cheagurilor de sînge din artere şi astfel vasele se desfundă. În mai multe dintre modelele de AVC ischemic, N-acetilcisteina este chiar mai eficientă decît tratamentele disponibile în prezent, spun cercetătorii. „N-acetilcisteina este un medicament low-cost deja utilizat la nivel mondial împotriva tusei, efectele sale trombolitice demonstrate ar putea avea aplicații foarte largi în tratamentul pacienților cu AVC ischemic sau infarct miocardic”, adaugă autorii. Ei doresc să înceapă cît mai curînd posibil un studiu clinic. Trebuie să demonstreze că tratamentul lor este foarte rapid. În caz de AVC, trebuie să distrugă cheagul cît mai repede, pentru a restabili fluxul sanguin și pentru a preveni daune ireversibile.
Sursa: sciencesetavenir.fr
Comentariile sunt închise.