Investigaţii medicalePsihologieŞtiri

Testele de inteligenţă ar putea fi greşite

IQ-ul tău poate fi greşit, scorul obţinut la un singur tip de test de inteligenţă nu este suficient pentru a determina coeficientul de inteligenţă al unei persoane. Conform psihologului Howard Gardner, înţelegem IQ-ul prea îngust, fiecare persoană are pînă la nouă dimensiuni ale inteligenței, nu doar una.

Un grup tot mai mare de intelectuali cred că inteligența este împărțită în nouă subgrupuri: spațială, naturalistă, muzicală, logico-matematică, intrapersonală, lingvistică, corporal-kinestezică, interpersonală și existențială. Gardner, autor al „Cadranelor Minţii: Teoria inteligențelor multiple” aminteşte că. în teoria tradițională, inteligenţa e unică şi este o entitate unică moștenită și, parţial, dobîndită prin învăţare. Psihologul consideră că inteligenţa nu e unică, e de 9 feluri, iar fiecare dintre cele nouă niveluri de inteligenţă sînt complet independente unul față de celălalt.

Cu toate că ideea lui Gardner nu este susținută pe scară largă de știință, mulți profesori și educatori sînt de acord că inteligența nu poate fi rezumată într-o singură entitate și că fiecare copil gîndește și învață diferit. Inteligența este considerată a fi în mare măsură moştenită genetic, iar un studiu din 2015 publicat în revista online Nature Neuroscience, a sugerat că două clustere de gene, M1 și M3, pot fi responsabile de inteligența noastră cognitivă, asociată cu memoria, atenţia, viteza de procesare, raționamentul și funcțiile executive.

9-types-of-intelligence-infographicDar şi alte trăsături sînt asociate cu inteligenţa. De exemplu, un studiu publicat la începutul acestei veri a sugerat că lenea ar putea fi de fapt un semn de inteligență. Potrivit studiului, cei care nu prea gîndesc profund se plictisesc să stea într-un singur loc.

Iată care ar fi trăsăturile celor 9 tipuri de inteligenţă:

spațială – vezi lumea în 3 D

naturalistă – înţelegi vietăţile şi natura

muzicală – distingi sunete, înălţimea, tonul, ritmul şi timbrul acestora

logico-matematică – cuantifici, construieşti ipoteze şi le demonstrezi

intrapersonală – te înţelegi pe tine, ce simţi şi ce vrei

lingvistică – găseşti cuvintele potrivite pentru a exprima ce geea ce gîndeşti

corporal-kinestezică – îţi coordonezi mintea cu corpul

interpersonală – intuieşti sentimentele şi motivele oamenilor

existențială – te preocupă întrebări ca: de ce trăim şi de ce murim

Sursa: medicaldaily.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns