ControverseImunitateŞtiri

Ţările sceptice faţă de vaccinuri au cea mai mare rată de vaccinare

Un sondaj realizat de Școala de Igienă şi Medicină Tropicală şi Colegiul Imperial, două instituţii prestigioase din Londra, a constatat că ţările cu cea mai bună rată de vaccinare sînt cele în care lipsa de încredere în vaccinuri este cea mai ridicată.

Studiul a cuprins 65.819 de persoane din 67 de țări, 12% dintre respondenți considerînd vaccinurile ca fiind nesigure. Dar, de la o țară la alta, s-au înregistrat variații considerabile. Europa, SUA și Rusia sînt regiunile unde cea mai mare parte a populaţiei sfidează vaccinurile. 41% dintre francezi cred că vaccinurile nu sînt sigure, Franţa fiind astfel pe primul loc în topul neîncrederii în vaccinuri. Celelalte cele mai suspicioase ţări din Europa sînt: Bosnia și Herțegovina (36%), Rusia (28%), Grecia (25%, la egalitate cu Japonia și Ucraina), Slovenia (22%) și Armenia (21%). Pe de altă parte, Bangladesh, Ecuador și Iran au cel mai mare procent de oameni care spun că vaccinurile sînt importante.

Potrivit raportului, în România, 55,63% dintre respondenţi consideră vaccinarea foarte importantă, 29,68% – importantă, 10,5% sînt împotriva vaccinării. Aproape 20% consideră că vaccinurile nu sînt sigure (6,5%) sau tind să creadă că nu sînt sigure (13,28%), 11% au motive religioase.

Atitudinea negativă este legată de controversele care au avut loc în ultimele două decenii, susțin anchetatorii. Discuţiile aprinse vizează în special efectele secundare ale vaccinurilor pentru hepatita B şi vaccinului împotriva infecțiilor cu virusul papilloma (Gardasil, Cervarix), la care se adaugă și îndoielile unui număr mare de medici sau specialişti în ceea ce privește utilitatea anumitor vaccinuri.

Țările cu un nivel ridicat de educație și acces facil la serviciile de sănătate au rate mai mici de sentimente pozitive” au conchis autorii studiului. De asemenea, studiul arată că persoanele cu vîrsta de peste 65 de ani au în general o mai bună imagine a vaccinurilor decît alte categorii de vîrstă. În unele țări, studiul a constatat o neîncredere particulară a anumitor grupuri religioase sau fără nicio religie.

Sursa: lexpress.fr

 

Comments

comments

Lasă un răspuns