Alimente cu efect antiinflamator
Zahărul alb rafinat, carnea roşie, produsele de tip fast-food pot duce la inflamaţii în organism pe care cercetătorii le corelează cu boli de inimă, diabet, Alzheimer, artrită reumatoidă şi cancer.
Există alimente cu acţiune antiinflamatorie. Iată cîteva:
1. Broccoli. Legumele verzi sînt bogate în antioxidanţi care ajută la repararea celulelor, vitamina A ce îmbunătăţeşte vederea şi vitamina K, despre care se ştie că protejează creierul împotriva stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. Previne cancerul prin conţinutul de magneziu şi potasiu.
2. Ţelină. S-a demonstrat că ţelina ajută la reducerea nivelului de colesterol, menţinînd tensiunea arterială la limite normale. În plus, specialiştii au constatat că lupta împotriva infecţiilor bacteriene prin conţinutul de antioxidanţi.
3. Sfeclă roşie. S-a demonstrat că pigmenţii au capacitatea de a reduce enzimele inflamatorii. Betalaina, substanţa care îi conferă culoarea specifică, deţine proprietăţi antioxidante şi antitumorale. Sucul de sfeclă roşie, ţelină şi morcovi poate fi folosită cu succes în prevenirea şi combaterea cancerului colorectal, pulmonar şi gastric.
4. Afine. O ceaşcă de afine pe zi ţine la distanţă bolile de inimă, cancerul, bolile degenerative. Potrivit specialiştilor, afinele protejează creierul împotriva stresului şi pot reduce efectele bolilor legate de înaintarea în vîrstă, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.
5. Ananas. Lipsa vitaminei C este una dintre principalele cauze pentru inflamaţia gingivală, fragilitate capilară, sîngerarea gingiilor. Tocmai de aceea ar trebui să mănînci mai mult ananas, deoarece abundă în vitamina C. Mai mult, ananasul are acelaşi efect ca medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, ceea ce reprezintă o veste bună pentru pacienţii diagnosticaţi cu artrita reumatoidă şi osteoartrită.
Articolul integral în suntfericita.manager.ro