Exerciţiile fizice, un obicei sănătos pentru creier
Majoritatea persoanelor ştiu că exerciţiile fizice regulate reprezintă unul dintre cele mai bune obiceiuri pentru sănătatea organismului. Mişcarea este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a cîştiga masă musculară, de a-ţi întări încheieturile şi de a-ţi îmbunătăţi rezistenţa fizică. Exerciţiile fizice regulate te ajută să scapi de kilogramele în plus şi să previi dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Dar mişcarea influenţează şi sănătatea creierului.
1. Îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţii de învăţare. Activitatea fizică stimulează circulaţia sanguină, ajutînd la transportarea unei cantităţi suficiente de oxigen în tot corpul. În acest fel, celulele nervoase se activează, iar creierul îşi poate îndeplini cu succes funcţiile. Drept urmare, puterea de concentrare creşte.
2. Prevenirea bolilor neurodegenerative. În urma îmbunătăţirii circulaţiei sanguine, noii neuroni stimulează memoria de la nivelul hipocampusului, prevenind bolile neurodegenerative (precum Alzheimer sau Parkinson) şi atacurile cerebrale.
3. Reducerea anxietăţii. Exerciţiile fizice antrenează un număr mare de grupe musculare, fiind o terapie minunată pentru persoanele care suferă de anxietate. Mişcarea stimulează producţia de hormoni precum serotonina şi dopamina, cunoscuţi pentru efectele calmante la nivel psihic.
4. Combaterea depresiei. Mulţi specialişti recomandă sportul pentru suplimentarea tratamentului medicamentos împotriva depresiei. Exerciţiile fizice cresc nivelul de endorfine şi serotonină, substanţe cunoscute sub numele de „hormonii fericirii”. Acestea au un efect atît de puternic încît multe persoane susţin că sînt chiar mai eficiente decît medicamentele antidepresive.
5. Diminuarea oboselii psihice. Oboseala psihică se instalează atunci cînd creierul nu primeşte o cantitate suficientă de oxigen. Acesta este nevoit să facă un efort suplimentar pentru a-şi activa funcţiile. Exerciţiile fizice stimulează circulaţia sanguină şi oxigenarea organismului, eliminînd senzaţia de oboseală şi slăbiciune.
6. Stimularea dorinţei sexuale. Pentru femeile cu libidoul scăzut, yoga, exerciţiile cardio şi cele de forţă stimulează dorinţa sexuală, oferă încredere în sine în cadrul unei relaţii intime şi asigură o bună circulaţie sanguină. Sportul este benefic şi pentru bărbaţi, întrucît poate combate disfuncţiile erectile.
7. Îmbunătăţirea stimei de sine. Neurotransmiţătorii care se descarcă în timpul efortului fizic întăresc şi stimulează acea zonă a creierului cunoscută sub numele de circuit frontostriatal. Cu cît acesta este mai puternic, cu atît stima de sine este mai dezvoltată.
8. Controlul stresulului. Persoanele stresate se pot relaxa dacă fac mişcare timp de 30 de minute pe zi. Această activitate terapeutică îmbunătăţeşte abilităţile fizice afectate de stres prin creşterea producţiei de norepinefrină din creier. În plus, s-a dovedit că mişcarea reduce nivelul de cortizol, un hormon responsabil de această stare emoţională.
9. Menţinerea creierului tînăr. Exerciţiile fizice activează gene şi factori de creştere implicaţi în procesul de regenerare şi de întinerire a creierului. Aceste elemente transmit semnale către trunchiul cerebral şi către celulele satelite pentru a crea mai multe celule nervoase şi musculare. Creierul, neurotransmiţătorii şi fibrele musculare reuşesc astfel să se menţină tinere din punct de vedere biologic.
Articolul integral în dozadesanatate.ro